Call of Duty is van een goede first person shooter uitgegroeid to het grootste entertainment spektakel wat we kennen. Met Modern Warfare 3 zijn we alweer bij het derde deel uitgekomen, wat het verhaal moet afsluiten. Maar veel mensen zullen deze game niet eens aanschaffen voor het singleplayer avontuur, maar zullen zich de komende maanden volledig richten op wat de game op multiplayer gebied te bieden heeft. Met de grootste release van een game ooit, kunnen we met zekerheid zeggen dat heel veel mensen op deze titel aan het wachten waren. Maar dat weerhoudt ons niet om de game kritisch te bekijken.

Meer actie, grootser en heel veel explosies

Infinity Ward gaat direct verder waar het verhaal van deeltje twee ophield en er wordt geen tijd genomen om het allemaal weer rustig op te bouwen. Je vliegt meteen in de actie, het tempo is hoog en dit weet de game tot het eind vol te houden. En hier zien we maar weer waarom Call of Duty de grootste is. Waar Battlefield en Medal of Honor teleurstellende campaigns bevatten, krijgen we toch heel veel moois op het beeld getoverd. De derde wereld oorlog is in volle gang en Modern Warfare laat zien hoe moderne oorlogsvoering eruit moet zien. Met enorme legers van helikopters, schepen en vliegtuigen worden bepaalde gebieden aangevallen. Je moet je redden in instortende gebouwen, neerstortende vliegtuigen en door bijvoorbeeld de straten van London en Parijs heen buffelen. Dit gebeurt wederom op de enigszins verwarrende manier van vertellen door verschillende stukken door de ogen van diverse soldaten mee te kijken. Het doel is simpel de leider van de Russen Markarov om zeep helpen. Maar toch weet de game minder indruk te maken dan zijn voorgangers, het trucje kennen we namelijk onderhand wel. Na 5 uur heb je op de gemiddelde moeilijkheidsgraad alweer het eind bereikt en dit is toch wel jammer. De game lijkt zelfs iets makkelijker, zeker op de hoogste moeilijkheidsgraad. De game komt spectaculair tot een eind en vele mensen zullen hem zeker nog een keertje doorspelen. Gelukkig heeft de game nog veel meer te bieden, zeker op het gebied van multiplayer.

Spec Ops is wederom aanwezig en deze zijn nog pittiger dan voorheen. Je moet nu in je eentje of met iemand anders diverse missies uitvoeren zo snel mogelijk en zo goed mogelijk om de meeste sterren te halen. De missies zijn weer lekker divers en zorgen er ook voor dat je bepaalde scènes uit de campaign vanuit de slechte kant kan spelen. Daarnaast hebben we ook de Survival modus, die we kennen van andere shooters zoals Gears of War en Halo. Je moet zoveel mogelijk golven van vijanden die steeds moeilijker verslaan en weten te overleven. Tussen deze golven door kun jij nieuwe wapens kopen en upgrades. Het is erg jammer dat dit maar met twee man kan, maar dit zorgt wel voor iets meer tactiek en de levels zijn ook goed uitgebalanceerd. Op diverse vaste plekken kun jij het geld dat jij verdient met de kills inleveren. Ik had dit liever op elk punt gezien, want het gebeurt nog wel eens dat jij niet op tijd genoeg bent om nieuwe wapens te kopen. En niks is moeilijker dan winkelen als er op je geschoten wordt.

Ohja dan hebben we de multiplayer nog

Maar de multiplayer is toch echt waar deze game straalt met een hop sprankelende sterretjes. De game knalt zo lekker weg tegen andere mensen, dat het elke keer maar weer tot een extra potje uitlokt. Op het eerste gezicht lijkt er weinig te zijn veranderd, maar toch hebben we met een paar interessante vernieuwingen te maken. Vooral de verandering met de kill streaks zullen mensen aanspreken. Het is namelijk nu mogelijk om uit drie verschillende Streak Packages te kiezen, wanneer jij een kill streak behaalt. In de Assault Package zitten de meer op aanval gerichte opties, Support helpt je door bijvoorbeeld een EMP te lanceren waardoor de elektronica van de tegenstander het voor een tijdje niet meer doet en tot slot Specialist die je de mogelijkheid geeft om perks vrij te spelen voor dat potje. Hiermee worden ook andere speelstijlen beloont en dat is toch ook wel mooi om te zien. Het levelen gebeurt nu ook op twee manieren. Door xp te verdienen stijg je in rang, maar ook de wapens stijgen nu in level, wanneer je ze veel gebruikt. Dit is eigenlijk een hele logische stap, wil jij een bepaald geweer veel gebruiken dan zul je hem veel moeten gebruiken om hem beter te maken. Daarnaast kan je als je Prestige haalt tokens verdienen, die je kunt inzetten om hulpvolle elementen te kopen. Waarmee het weer interessant is om, nadat je Prestige bent geworden, nog een keertje de gehele game door te spelen. Het zijn kleine aanpassingen die de game weer een stukje beter maken. Online loopt de game echt als een zonnetje en dat is een prestatie met zoveel mensen tegelijk online. Zestien maps is een redelijk aantal om mee te beginnen. Er is ook naast de bekende game modi een nieuwe modus toegevoegd. Kill Confirmed voegt een extra team element toe, waardoor samenspel meer gestimuleerd wordt. Wanneer een teamgenoot wordt neergeknald door de tegenstander laat de neergeschoten teamgenoot een dog tag vallen. Door deze op te pakken verdien jij extra punten. Dit beloont dus het bij elkaar blijven, want als de tegenstander een dog tag oppakt krijgen zij weer punten. Een erg leuke modus die vooral met een groep bekende erg interessant kan zijn.

Maar toch heeft de game enkele minpunten en die hebben vooral met de technische afwerkingen te maken. Zo gebeurt het regelmatig in de singleplayer dat vijanden gespawnt worden op één plek en ze als gekken op je af komen rennen. Dit zorgt vaak voor erg gemakkelijke kills. Ook de spawnpunten in de multiplayer willen nog wel eens raar zijn en voor oneerlijke situaties zorgen. We beginnen toch te merken dat grafisch de game weinig is vooruitgegaan sinds het eerste deel. Het is zeker niet lelijk, zeker als je nagaat hoeveel er op beeld in stukken vliegt. Maar toch zullen ze moeten gaan kijken naar een grafische update in het volgende deel.

Supergoed maar niet vernieuwend

Call of Duty: Modern Warfare 3 is hiermee toch een supergoede game die zowel in de campaign als in de multiplayer laat zien hoe een hedendaagse first person shooter in elkaar moet zitten. Het is spectaculair, snel en verslavend. De multiplayer is weer geweldig en nog langer houdbaar door de nieuwe toevoegingen. Kill Confirmed is een leuke modus die we waarschijnlijk in volgende delen ook weer zullen zien. Maar helaas kennen we alles al wat we gezien hebben en ook het verhaal is niet heel bijzonder. Grafisch begint de game ook wat achter te raken bij de concurrentie en technische zijn er nog enkele problemen die waarschijnlijk in de volgende update weer in orde komen. Kortom een erg goede first person shooter, die de hype zo goed als waarmaakt.