Puzzelen komt in verschillende vormen. Van het schuiven van blokken tot het oplossen van sommen, we hebben het in menig puzzelspel voorbij zien komen. Maar Block Buster Billy combineert beiden, waardoor de speler blokken moet schuiven om zo de juiste sommen te maken. De sommen zijn bovendien nog eens erg simpel. Je zou dan ook snel denken dat dit een puzzelgame is waar je snel de honderd aanwezig levels kunt oplossen. Na flink wat uurtjes blijkt het tegendeel waar te zijn, dit is een game die je echt goed laat nadenken en je kunt gemakkelijk een flinke tijd vastzitten op een enkel level. Waarom? Dat lees je in deze review.

Aliens en blokken

De game begint met een vreemde introductie. Een buitenaardse familie had een picknick op het eiland van onze held Billy. De ouders moesten snel weg, maar lieten Billy met zijn speelgoed achter. Dit resulteert er vervolgens in dat Billy een grote hoeveelheid puzzels moet oplossen. De introductie wordt bijgestaan door artwork die totaal niet past bij de stijl van de rest van de game. De game heeft namelijk een kleurrijk 2D stijltje en de introductie geeft je haast het gevoel dat je naar wat placeholder artwork zit te kijken. De game had gerust de stijl van de game kunnen gebruiken om de speler wat achtergrond te geven, zelfs wat simpele tekstdialogen op de verschillende eilanden was genoeg geweest. Een goede puzzelgame heeft weinig nodig qua aankleding en Block Buster Billy weet wonderbaarlijk veel plezier te halen uit het verschuiven van een paar simpele blokken met getallen erop om een schatkistje te bereiken.

In Block Buster Billy is elk eiland opgebouwd uit vlakken waar je diverse blokken met getallen of wiskundige symbolen kunt vinden. De blokken kun je met Billy verschuiven door er tegenaan te lopen. Als de blokken verticaal of horizontaal tegen elkaar liggen en de som klopt dan veranderen de losse blokken in één groot blok. Grote blokken kun je niet verschuiven, waardoor je er al snel achter komt dat je soms moet uitkijken als je blokken voorbij andere blokken probeert te verschuiven. De sommen die je tegenkomt zijn allemaal erg simpel, zoals 1 +2 = 3 of -3 = 8-5. Het is dus geen game waar je een wiskundige voor moet zijn. Het zit er allemaal in om logisch na te denken en de volgorde van de juiste stappen voor je te zien. Je kunt gelukkig ook snel een level resetten als je vastzit of een stap ongedaan maken, waardoor je mooi veel kunt experimenteren zonder dat je het gevoel krijgt dat je een heel level opnieuw moet spelen.

Heerlijke levels

De muziek en visuals passen mooi bij een op het eerste gezicht erg simpele puzzelgame. Dit zijn dan ook niet de onderdelen waar de game indruk weet te maken. Het leveldesign of eigenlijk het puzzeldesign is waar de game echt in uitblinkt. Het eerste level legt via de puzzel uit wat je wel en niet moet doen. Het is tof om te zien dat er zelfs rondom het level tips aanwezigf zijn en je dus altijd de juiste richting opgestuurd wordt. Elk groot eiland heeft een verzameling van zo’n tien levels en door het oplossen van de levels kun je het grote eiland ook oplossen om een nieuw eiland vrij te spelen. Dit zorgt ervoor dat je zelfs wat keuze hebt tussen de levels per eiland en als je even vastzit je ook kunt kijken of je meer geluk hebt bij een ander level. De levels combineren steeds meer verschillende blokken waardoor je steeds beter moet uitkijken om geen grote fouten te maken. Met honderd levels zul je hier flink wat uurtjes kwijt zijn, met name als je een tijdje vastzit in een level.

Het vastzitten is dan weer wel een klein minpuntje. De game bevat geen tips of extra hulpmiddelen om in te zetten als de speler volledig vastzit en je geen idee hebt hoe je een level moet oplossen. Aan de andere kant is de voldoening dan weer wel een stuk groter als het je eindelijk lukt om een puzzel op te lossen waar je al een kwartier op zit blind te staren. Het is dan ook niet een game waar je even in een pauze snel wat puzzels oplost. Je kunt gemakkelijk meerdere pauzes op een enkele puzzel zitten. Als je alle levels hebt uitgespeeld, heb je de game dan ook volledig uitgespeeld. Je zult de levels niet zo snel nog een keer proberen, omdat ze in veel gevallen een enkele oplossing hebben.

Een grote verrassing

Block Buster Billy is een verrassend goede puzzelgame, waar je lekker met blokken en getallen kunt schuiven. De game bevat een groot aantal levels en de moeilijkheid ligt hoog. Hierdoor zul je niet zo snel door de game heenvliegen. De voldoening is dan ook groot wanneer het je eindelijk lukt om een frustrerend moeilijke puzzel op te lossen en zoals altijd lag de oplossing in veel gevallen voor de hand. Block Buster Billy is een echte aanrader als je op zoek bent naar een nieuwe puzzeltitel, maar skip wel even door de eerste minuut van de game. Het overgrote deel van de game ziet en klinkt goed, maar de introductie kan zeker nog wat werk gebruiken.