Elke film waarin een soldaat met een geweer rondloopt, kan een fps verwachten gebaseerd op de film. Zo ook Battleship een game die gebaseerd is op de film die weer gebaseerd is op de game. Iedereen weet dat er een vloek rust op film games en dit is dan zeker geen uitzondering. Een middelmatige film die een goedkope game krijgt. Wie namelijk aan de gang wilt gaan met de sterren uit de film zal toch echt op theaterles moeten gaan, want behalve de aliens en schepen is er niks terug te vinden uit de film. Geen 3d modellen van Rihanna of Liam Neeson, geen voice acting en de muziek is nergens te vinden. De enige vraag die overbleef was: hoe slecht is de game?

Op Hawaï bommen opgraven

De game volgt niet het verhaal van de film en dat is een goede keuze geweest, want dan zul je de film namelijk moeten verdubbelen in tijd. En dit werkt zoals vele filmgames hebben laten zien niet goed. Op Hawaï ben jij een soldaat die bommen onschadelijk maakt. Lekker in het zonnetje op het strand liggen is er niet bij, want de aliens willen namelijk de aarde overnemen. En jij bent natuurlijk de uitgekozen persoon om de boel te redden. Gedurende 6 verschillende hoofdstukken van elk een uur blaas jij het ene gebouw op na de andere, om zo de schepen die rond het eiland varen te helpen. Er is eigenlijk geen verhaal, behalve dat je een schild moet vernietigen zodat de aliens verslagen kunnen worden. Dit gebeurt in twee verschillende onderdelen: het fps gedeelte en het strategische zeeslag onderdeel. Het fps gedeelte is erg middelmatig, de besturing is degelijk, maar je merkt al snel dat de game met veel haast in elkaar gezet is. De balans van de wapens is ver te zoeken en daardoor ontbreekt het ook aan diversiteit. De onzichtbare muren zijn overal te vinden en dit zorgt voor heel veel vastlopers. Over vastlopers gesproken, ik heb het haast nooit dat een game vastloopt, maar Battleship wist het driemaal in 6 uur voor elkaar te krijgen de ps3 volledig vast te laten lopen. Het gebrek aan save punten in combinatie met het crashen zorgde ervoor dat je flinke stukken over moest doen. Gelukkig bevatten de aliens geen enkele vorm van intelligentie en blijven ze gewoon op hun plek staan zonder dekking te zoeken. Sommige hebben geeneens zin om hun wapen te gebruiken en blijven gewoon gehurkt in een hoekje zitten. Als je ze na weinig moeite overhoop hebt geknald, laten sommige aliens wild card vallen die jij weer kunt gebruiken in het zeeslag gedeelte.

Het zeeslag gedeelte is het onderdeel wat de game van slecht naar matig weet te verheffen. In een raster kun jij diverse schepen verplaatsen en opdrachten geven. Met de wild cards is het mogelijk om ze te upgraden en te repareren. Er is zelfs een wild card waarmee jij een schip in third person kunt besturen en een vijandelijk schip moet raken. Hier ontbreekt het dan weer aan enige uitdaging, maar het idee is leuk. Door te wisselen tussen het fps en zeeslag gedeelte komt er enige vorm van tactiek bij kijken. Je zult ook schepen op bepaalde punten moeten plaatsen zodat ze je in het fps gedeelte kunnen helpen om vijanden met hun kannonen te raken of obstakels teniet te doen. Het is dan ook jammer dat er een enorme laadtijd is als je wisselt tussen fps en zeeslag modus. Dit haalt je volledig uit de flow en zorgt ervoor dat je met tegenzin het leukste onderdeel van de gehele game wilt spelen, het zeeslag gedeelte.

Halo + Farcry + Zeeslag

Grafisch ziet de game er redelijk uit, maar er wordt een hoop gerecycled. Het is zelfs zo erg dat twee hoofdstukken in dezelfde levels afspelen, maar net een andere weg er doorheen. Er zijn ook maar 3 verschillende vijanden in de game te vinden, 5 als je twee verschillende rollende mijnen meetelt. Dezelfde kratten, muren, bomen en andere props zorgen ervoor dat de game een erg eentonige feel krijgt. De filmpjes als introductie en het eindfilmpje zijn erg karig. Er word ook weinig gesproken in de game, heel af en toe een bericht dat je een schip moet verplaatsen of dat je iets moet vernietigen. De geluidseffecten zijn dramatisch. Je zou verwachten dat je na het singleplayer avontuur aan de gang kon gaan met een multiplayer, elke fps heeft tegenwoordig een multiplayer. De ontwikkelaar had er blijkbaar geen vertrouwen in en heeft er gewoonweg geen multiplayer ingestopt. Een doodgewoon potje zeeslag tegen je vrienden is zelfs teveel gevraagd. Battleship is een game die je gewoon moet laten liggen. Als je geïnspireerd raakt door de film koop dan het bordspel, dat is vele malen leuker en goedkoper.