Sunderfolk is een digitale Dungeons & Dragons voor de tv in je woonkamer. Waar bordspellen een app-element proberen toe te voegen, probeert de ontwikkelaar Secret Door de aanpak juist om te draaien: een videogame met een bordspel-element. Je kunt samen met drie andere vrienden op groot avontuur gaan, compleet met een digitale dungeon master, een bord met hexagonen en ieder een held op zijn eigen telefoon! Dit is geen Baldur’s Gate 3, maar een ouderwetse bordspelavond met een paar vrienden. Dit is een game waar ik van wil houden, maar weet de game mij en mijn bordspelgroep ook te overtuigen?

Zes dierenhelden

In Sunderfolk kies je één van zes dierenhelden, elk met een unieke speelstijl. Of je nu de magische raaf (Arcanist), een ijsbeer met een hamer (Berserker), een zingende vleermuis (Bard), of een sluipende wezel (Rogue) kiest: elke klasse speelt anders en nodigt uit tot strategisch samenwerken. Speel je de game bijvoorbeeld met zijn tweeën, dan is het waardevol om de helden goed op elkaar aan te laten sluiten. Het is aan de helden om het vredige dorpje Arden te beschermen tegen een steeds groter wordende groep angstaanjagende monsters tijdens diverse missies. Voor een game met veel bewegende onderdelen weten de makers de uitleg tot een minimum te beperken en te stroomlijnen waardoor je snel aan de slag kunt.

Het is dan ook even wennen dat de visuele videogame-elementen van Sunderfolk het zwakste onderdeel zijn. De cutscenes zoomen ver in op de 3D-modellen, en door het gebrek aan schaduwen en de lage kwaliteit van de textures valt dit snel op. Tijdens de missies en gevechten ziet de game er netjes uit, maar de aankleding eromheen valt helaas wat tegen. De dungeon master die je door de missies begeleidt, is een enkele stemacteur die meerdere stemmen verzorgt voor de verschillende dorpelingen. Hoewel dit past bij de sfeer van een traditionele bordspelavond, kan het soms afleiden van de ervaring. Het schrijfwerk is bovendien wat langdradig en niet altijd even interessant, waardoor je regelmatig de neiging hebt om alles door te klikken. De game moet het dan ook vooral hebben van de gameplay.

Geen controllers nodig

Wat Sunderfolk écht uniek maakt, is de besturing. Terwijl de actie op de tv plaatsvindt, gebruik je je smartphone om je held te besturen. Elke speler moet een gratis app downloaden om het spel te kunnen spelen. Je telefoon gebruik je voor zowel het uitstippelen van het pad van je held als voor alle andere acties die hij of zij kan uitvoeren. Passend bij een bordspel kies je via kaarten verschillende acties, zoals het rondslingeren van je hamer of een schaduwaanval. Betere kaarten bevatten meerdere acties, waardoor er flink wat tactiek ontstaat. Dit betekent ook dat spelers sneller moeten overleggen, omdat niet alle informatie zichtbaar is op het grote scherm.

De app werkt in eerste instantie soepel en is erg handig als je jouw held meer in detail wilt bekijken terwijl een andere speler zijn acties uitvoert. Het naar voren schuiven van kaarten blijft leuk, en je kunt veel informatie terugvinden in de app, informatie die anders verloren zou gaan of voor chaos zou zorgen. Het uitstippelen van het pad kan soms lastig zijn als je vinger de rand van je scherm raakt, maar dat is geen groot probleem. Wat we ons wel de hele tijd bleven afvragen: is de telefoon echt nodig? Iedereen zat al snel op zijn telefoon te rommelen, en ik had gehoopt dat de game op een vernieuwendere manier gebruik zou maken van de smartphones. Je hoeft weinig complexe acties uit te voeren, en de keuzes zijn, zeker in de eerste paar uur, niet erg ingewikkeld.

Op elkaar wachten

De missies vinden plaats op een hexagonenbord en draaien volledig om samenwerking. Er is geen vaste beurtvolgorde, waardoor je telkens wilt overleggen wat de beste tactiek is. Dit resulteerde er al snel in dat we met z’n allen naar het scherm aan het wijzen waren om een plan te maken. Wil jij eerst die vijand tegenhouden, zodat de ander een deur kan openen? Ga je voor de schatkist of probeer je een vijand weg te duwen? Je kunt flink spelen met de volgorde van acties, en dat is dan ook het sterkste onderdeel van Sunderfolk. Wanneer een plan succesvol wordt uitgevoerd, voelt dat echt als een overwinning.

Het helpt dat de missies flink van elkaar verschillen. Het draait niet altijd om het uitschakelen van alle vijanden. Soms moet je een insect begeleiden naar het eindpunt, reizigers redden, een vijand verslaan vóórdat hij transformeert, of binnen een bepaalde tijd een sleutel vinden. Alles draait om slim gebruik van elkaars vaardigheden. Tot vier spelers kunnen meedoen, en hoewel solo spelen ook mogelijk is, is de game echt bedoeld om samen op de bank te spelen. Je zult dan wel op elkaar moeten wachten, en dit is waar het bordspelgevoel zowel positief als negatief naar voren komt. Je zult tijd moeten nemen om deze game te spelen. Alles gaat redelijk traag en dat kan een afknapper zijn voor sommige spelers. Wil je echt van deze game genieten, dan pak je er een hapje en drankje bij en neem je de tijd. Probeer je er snel doorheen te jagen, dan zul je veel leuke details missen of simpelweg minder plezier beleven.

Rust, upgrades en verhalen

Na elk gevecht keer je terug naar Arden, de thuisbasis waar je nieuwe kaarten kunt aanschaffen, nieuwe vaardigheden vrijspeelt en praat met NPC’s die je kunt bevrienden. Tijdens deze rustperiode schakelt de actie van het grote scherm terug naar je telefoon, zodat iedereen op z’n gemak eigen keuzes kan maken. Je hoeft dus niet met z’n allen tegelijk bezig te zijn. Je zult wel samen gebouwen moeten upgraden, maar hier mist soms de samenwerking. De makers proberen je hier te forceren om met elkaar te praten, maar het zou mooi zijn als er iets vaker informatie op het tv-scherm verschijnt, zodat je je nieuwe aankopen op een leuke manier kunt delen.

Tussen de missies door en in de thuisbasis kun je onderdelen van de stad of objecten die je tegenkomt een naam geven. Bouw je een brug, dan mag de speler die de meeste goudstukken in het project heeft gestopt, die naam bepalen. NPC’s gebruiken die naam vervolgens ook in dialogen. Zulke kleine touches zorgen ervoor dat jouw versie van Arden echt van jou voelt. Dit gaf telkens weer een kleine gniffel, en we werden er al snel creatief mee.

Een aanrader voor bordspelliefhebbers en gamers?

Sunderfolk weet precies wat het wil zijn: een toegankelijke RPG-ervaring die je deelt met vrienden. De besturing via je telefoon is slim, de gevechten zijn tactisch en de wereld voelt levendig en vol keuzes. Je hebt geen gedoe met het opzetten van een bord of het vinden van een dungeon master. De game zit bomvol content en voor vriendengroepen die altijd al eens een tabletop-RPG wilden proberen, maar geen tijd of zin hadden in de regels, is Sunderfolk een uitkomst. Het is misschien niet revolutionair qua visuals of mechanics, maar het creëert een nieuwe niche. Dit zou de perfecte introductie moeten zijn voor zowel analoge als digitale RPG’s. Maar toch valt het wat tegen. De game is aan de langzame kant en mist wat stroomlijning. De telefoons voelen aan als een toffe gimmick. De mindere visuals kunnen we deels negeren, maar de game weet simpelweg net te weinig écht toffe momenten te bieden, of het nu als videogame of als bordspel is.