Wie bekend is met de gameserie Nobunaga’s Ambition weet al dat we hier niet te maken hebben met een simpel potje Risk op zondagavond. Nee, Awakening Complete Edition is eerder een combinatie van Excel, de volledige Japanse geschiedenis en Civilization. De serie bestaat al sinds de tijd van de Sega Mega Drive, en het is duidelijk dat ontwikkelaar Koei Tecmo zich geen zorgen maakt over de toegankelijkheid van haar games. Deze game is niet voor even tussendoor; dit is voor mensen die elk detail willen vastleggen, en het is dan ook één van de meest interessante launch-titels voor de Nintendo Switch 2. Het laat zien dat het strategiespel, dat altijd gereserveerd leek voor de pc, nu ook op console een serieuze kans maakt.

Lekker feodaal oorlog voeren
De game gooit je in de rol van een Daimyo, een Japanse krijgsheer, die de simpele opdracht krijgt om heel Japan te veroveren. Maar dit gaat niet zomaar: je begint met een klein stukje Japan, en dat betekent kastelen beheren, leiders aanstellen, diplomatie bedrijven, spionage plegen én natuurlijk af en toe oorlog voeren. Het is een enorme bak met regels, systemen en mogelijkheden die in het begin naar de speler worden geworpen. Het grote scherm van de Nintendo Switch 2 helpt hier enorm; je kunt de grote hoeveelheid informatie goed lezen. De game bevat ook een grote hoeveelheid illustraties om elke heer, elk kasteel en elke locatie aan te kleden. De game helpt je enigszins op weg met suggesties voor beginners, maar zelfs na een uur of twee door de vele instructies heen te hebben geklikt, snap je nog maar een klein deel van hoe al jouw acties kunnen helpen bij het veroveren van het eerstvolgende gebied, laat staan heel Japan.
De drie pijlers van je leiderschap zijn: landontwikkeling, mensenontwikkeling en verovering. Elk kasteel dat je in handen krijgt, moet je upgraden met markten, versterkingen of voedselproductie. Daarbij wijs je generaals toe aan gebieden op basis van hun persoonlijkheden, waarbij er gewerkt wordt met stereotypen. Een ongeduldige generaal zal eerder aanvallen, en een chagrijnige generaal zal minder snel over te halen zijn via diplomatie. Na verloop van tijd groeien je mensen in rang en kun je ze efficiënter inzetten voor complexere taken. Gelukkig kun je de tijd doorspoelen, waardoor je volledig in de hand hebt wat en wanneer iets gebeurt.

Een groot schaakbord
De relaties met andere clans kunnen neutraal zijn en soms ronduit vijandig. Je kunt tijdelijke vredesverdragen sluiten, maar ook kun je de tegenpartij dwarszitten door akkers plat te branden of geruchten te verspreiden. Met de grote hoeveelheid opties die je kunt uitvoeren bij je kastelen, zou je bijna vergeten dat de game ook een diepe RTS is. Wanneer het dan écht oorlog wordt, verplaatst de actie zich van het vergaderkamertje naar het slagveld.
Tijdens gevechten krijg je een overzichtelijk front voorgeschoteld waarop je legers richting strategische punten stuurt. Dit ziet er indrukwekkend uit voor een Nintendo Switch 2-titel. Je kunt een beetje inzoomen, maar je zult het slagveld grotendeels van bovenaf bekijken. Elk bataljon heeft een numerieke waarde en het is zaak je troepen niet te dun te spreiden. De “tide of war”-balk bovenin geeft aan wie de overhand heeft, en het wisselen van posities zorgt voor spannende momenten. Juist op deze momenten komt de game echt tot leven, en persoonlijk had op sommige momenten de focus van deze game hier meer mogen liggen. Dit is geen game waar je even wat soldaten bijbouwt; verliezen betekent vaak tientallen minuten voorbereiding die in rook opgaan.

Haat-liefdeverhouding met de besturing
Elke speler zal de game eerst oppakken met de standaard besturing via de knoppen, en om eerlijk te zijn ben ik hier minder enthousiast over. De game laat je in veel gevallen noodgedwongen een knop ingedrukt houden om een deel op het scherm te selecteren. De hoeveelheid elementen op het scherm had beter verdeeld kunnen worden over de knoppen, zodat je veel van de herhalende acties snel en gemakkelijk kunt uitvoeren. Dit maakt een game die al lastig is om te begrijpen, nog moeilijker om op te pakken, doordat je niet gemakkelijk je opties kunt bekijken.
Maar! De Nintendo Switch 2 heeft een geweldige nieuwe feature, en ik had niet gedacht dat ik zo enthousiast zou zijn over deze optie: de muisbesturing. Het is nu mogelijk om in combinatie met de bijgeleverde bumper de controller om te draaien en te gebruiken als een muis. Het werkt perfect op een simpel bijzettafeltje, maar ik kwam er al snel achter dat het op wonderbaarlijk veel andere ondergronden ook goed lijkt te werken. Je been of je bank zijn snelle alternatieven die je kunt gebruiken voor de controller. Met een pointer en klikbare schouderknoppen voelt alles plots een stuk natuurlijker aan. Zonder deze optie zou deze game veel lager scoren en geen aanrader zijn.

Conclusie
Nobunaga’s Ambition: Awakening Complete Edition is niets minder dan een lesboek in strategisch leiderschap in feodaal Japan. Het is niet echt toegankelijk, extreem uitdagend en pijnlijk complex, maar de speler die door de eerste twee uur komt, heeft misschien wel de meest interessante en verrassende launch-titel van de Nintendo Switch 2 te pakken. Voor casual strategieliefhebbers is het advies om met een grote boog om deze game heen te lopen. Maar voor de doorgewinterde tacticus is dit een aanrader en ons eerste voorproefje van wat voor strategiespellen we allemaal kunnen verwachten dankzij de verrassende nieuwe Nintendo Switch 2-feature: de muisbesturing.