Terwijl de wereld vol verwachting uitkeek naar de release van Nintendo’s nieuwste console, zat ik op een welverdiende vakantie. Geen launch day voor mij dit keer, maar het had zo moeten zijn: bij thuiskomst stond het pakketje netjes klaar. Die tussenperiode gaf me de kans om de reacties rondom de Nintendo Switch 2 te volgen en vervolgens de console met een frisse blik en alle tijd in handen te nemen. Een vertraagde start, maar daardoor des te meer doordachte impressies en die zijn overwegend positief. Zelfs met de hoge prijs!

#1 Mario Kart-bundel: slim verpakt voor de toekomst
Mijn exemplaar betreft de Mario Kart World bundel met download code. Interessant detail: de bundel wordt geleverd in een extra doos, wat een interessante keuze is. Het betekent dat je in de toekomst, mocht je de console willen doorverkopen of doorgeven, dit zonder de game kunt doen. Je behoudt dus je digitale bibliotheek, terwijl de bundel alsnog als compleet product kan worden overgedragen. Nintendo toont hiermee een subtiel gevoel voor gebruikersgemak en heeft blijkbaar rekening gehouden met alle digitale bundels die straks geen game meer bevatten.

#2 Unboxing mist beleving
Hoewel de verpakking degelijk oogt, is de unboxing ervaring weinig memorabel. Waar andere fabrikanten de uitpakfase bijna verheffen tot een beleving op zich, blijft Nintendo bijzonder nuchter. Geen begeleidende aanwijzingen, geen verrassende vormgeving. Zelfs de plaats van de aan/uit-knop wordt niet uitgelegd. Voor de doorgewinterde Nintendo-fan is dat geen probleem, maar voor nieuwe gebruikers voelt het wat simpel. Er is wel een kleine bonus. Wanneer je de Nintendo Switch voor de eerste keer opstart krijg je een toffe animatie te zien die de interface opbouwt. Een klein detail, maar zorgt ervoor dat de ervaring van het opstarten van de console meteen lekker Nintendo aanvoelt.

#3 Top scherm, maar toch bescherming
Het 7.9-inch scherm is zonder twijfel één van de hoogtepunten van de console. Kleuren spatten van het scherm, de helderheid is indrukwekkend en reflecties blijven verrassend beperkt. Toch heb ik direct een screenprotector aangebracht. Misschien ongegronde zorgen, maar juist omdat eerdere OLED-ervaringen me geleerd hebben dat een krasvrij scherm het waard is om te behouden.

#4 Magnetische controllers: soepel met een kleine kanttekening
Een van de praktische vernieuwingen is de magnetische bevestiging van de controllers. Het loshalen en vastklikken werkt voortreffelijk, snel, betrouwbaar en zonder het oude schuifmechanisme. Toch levert Nintendo bij deze versie opnieuw twee polsbandjes met kleine bumpers, voorzien van een gladder materiaal om de nieuwe muisachtige bewegingen te ondersteunen. Je moet ze dus alsnog meeslepen, helaas.

#5 Ervaring op de bank vertrouwd
Op de bank in handheldmodus komt de Nintendo Switch 2 uitstekend tot zijn recht. Het grotere scherm, maakt games scherper, helderder en meeslepender. Eventuele zorgen over een minder mooi scherm vallen toch echt mee. Nog steeds een grotere zwarte rand, maar deze zie je na een paar seconden spelen niet meer.

#6 Iets minder mobiel
Hoewel de console ontworpen is met draagbaarheid in het achterhoofd, is de Nintendo Switch 2 duidelijk groter dan zijn voorganger. Dat betekent dat meenemen op vakantie net wat minder vanzelfsprekend is. Het gewicht valt mee, maar waar de oorspronkelijke Switch nog makkelijk in een kleine tas paste, vraagt deze opvolger om wat meer ruimte. Geen onoverkomelijk probleem, maar de Nintendo Switch had toch een beter meeneem factor.

#7 Afwerking: eindelijk premium
De prijs van de Switch 2 is hoger, maar dat zie én voel je. De behuizing voelt steviger aan, de textuur is subtiel rubberachtig en de hele console straalt meer luxe uit. Minder plastic, meer metaal, en een dock dat duidelijk degelijker aanvoelt. Het klepje van de cartridges is zoveel beter! Bij de Nintendo Switch was ik altijd bang om deze eraf te breken. De batterij is wel iets minder, maar de port aan de bovenkant verhelpt dit voor een groot deel. Het verschil met het eerste model is niet verrassend, maar wel significant en dat maakt de meerprijs gerechtvaardigd.

#8 Nintendo heeft geluisterd
Nintendo heeft duidelijk geluisterd naar zijn gebruikers. Vervelende details uit vorige modellen zijn aangepakt: een beter werkende standaard, een tweede USB-C poort aan de bovenkant, een groter scherm, merkbare prestatieverbeteringen en een dock dat robuuster aanvoelt. De veranderingen zijn subtiel, maar opgeteld maken ze het verschil. Het voelt alsof Nintendo niet alleen vernieuwd heeft, maar vooral geperfectioneerd.

#9 Backwards compatibility werkt vlekkeloos
Eén van de grootste zorgen bij nieuwe consoles is compatibiliteit met oudere games en hardware. Gelukkig stelt Nintendo niet teleur. Het overzetten van content gaat snel en probleemloos, afhankelijk van het aantal digitale aankopen dat je moet downloaden. Ook bestaande accessoires, zoals controllers, werken feilloos. Hierdoor voelt de overgang niet als een breuk, maar als een naadloze voortzetting van je game-ervaring. Je kunt gewoon verder gaan met de game die je aan het spelen was.

#10 Merkbare prestatiesprong
Nintendo staat niet bekend om brute rekenkracht, maar de Switch 2 biedt eindelijk de sprong die nodig was. Ori: The Collection, een visueel indrukwekkende bundel, is een perfecte testcase. Waar de originele Switch nog kampte met framedrops, draait alles hier soepel en consistent. Vooral Ori and the Will of the Wisps laat zien hoe goed de nieuwe hardware presteert. Het verschil is subtiel in sommige titels, maar onmiskenbaar aanwezig waar het ertoe doet.
Een weloverwogen noodzakelijke stap vooruit
De Nintendo Switch 2 is geen radicale revolutie, maar een doordachte evolutie die vrijwel alle kritiekpunten van zijn voorganger adresseert. De console voelt volwassener aan, presteert beter en is klaar voor de toekomst. Tegelijkertijd behoudt het zijn unieke Nintendo-charme en compatibiliteit, wat het overstappen aangenaam laagdrempelig maakt. Er moet toch net iets raars aanwezig zijn zoals de muisbesturing.
Is het een console die je móet hebben? Als je nog met de originele Switch speelt, is de stap lekker groot. Als je recent een OLED-model hebt aangeschaft, hangt het af van je wensen en of je even kunt wachten op het spelen van de vele Nintendo toppertjes. In beide gevallen is de Nintendo Switch 2 een overtuigende en logische stap voorwaarts.