Met de release van de film Watchmen kan een game gebaseerd op deze film natuurlijk niet nablijven. Dit keer is het niet een volwaardige game die je koopt in de winkel, maar een downloadable content voor zowel Xbox Live en PSN. Het eerste deel van deze episodische game is nu te downloaden. Wij hebben het bestand van 1,5 gigabyte met zes hoofdstukken en 2 tot 4 uur gameplay ook maar eens binnengehaald om te kijken wat het is. Als groot graphic novel fan was ik hier zeker benieuwd naar, want de film was zeker goed te noemen.

Motion Comic stijltje

Deze downloadable game begint en bevat diverse filmpjes die het beste te vergelijken zijn met de Motion Comics die op dvd zijn uitgekomen. Dit is een iets dynamischere vorm van de comics waarbij de camera op de plaatjes in en uitzoomt. De tekst wolkjes zullen dan in beeld springen en sommige onderdelen zijn daarnaast ook nog eens geanimeerd. Dit is erg leuk en benadrukt zeker zijn afkomst van de originele graphic novel. Ook hebben de acteurs van Rorschach en Nite Owl II (Patrick Wilson and Jackie Earl Haley) hun stemmen verleend aan deze game. Waardoor er een leuke manier van vertellen ontstaat. Vervolgens als je dus het eerste filmpje hebt gezien krijg je de mogelijkheid om uit Rorschach en Nite Owl II te kiezen als speelbare personages. Je zult met één van deze personages dan een soort prequel op de film meemaken dat zich afspeelt in 1970 voordat de Keene Act was vastgelegd en dit vond ik dan weer een beetje jammer. Ik had graag het verhaal van de film gevolgd, maar aan de andere kant geeft dit weer meer achtergrond verhaal. Maar de vraag is dan natuurlijk of dit voor de meeste mensen wel geschikt is. De mensen die al snel deze game downloaden zijn de fans en mensen die naar de film zijn geweest. Voor de eerste groep zal alles al snel duidelijk zijn, maar voor de laatste groep kan er nog veel onduidelijk zijn. Er zijn namelijk heel veel personages, met allemaal hun achtergrond. En in deze game wordt, ondanks dat er maar twee personages zijn, er toch weinig over die personen uitgelegd. Het vertellen van het verhaal in deze game valt dus zeker erg tegen.

Streets of Rage kloon

Watchmen: The end is Nigh is een brawler die het beste te vergelijken is met games als Streets of Rage of Golden Axe. Je zult namelijk door diverse straten en andere locaties heen moeten lopen om domweg elke vijand te verslaan. Deze retro games waren ijzersterk in hun gameplay en dit komt helaas in deze game niet goed naar voren. Er zijn maar twee verschillende vijanden met uitzondering van de eindbaas in het laatste level. En dit was in de andere games niet het geval met tientallen verschillende vijanden. Ook de verschillende moves en combinaties zijn niet uitgebreid genoeg. Maar misschien nog erger is de manier waarop de combinaties aan elkaar geregen worden. In plaats van dat je lekker snel achter elkaar de knoppencombinatie kan indrukken, moet je getimed drukken nadat elke keer je voorgaande aanval de vijand raakt. En dit werkt niet lekker. Diverse malen verpest je gewoonweg de combinatie omdat het niet goed is aangegeven wanneer wel en wanneer niet. Ook de extra mogelijkheden tot brute finishing moves en speciale rage aanvallen kan deze game en zijn gameplay helaas niet redden. Bovendien kan de offline en online multiplayer je ook niet tevreden stellen.

Maar naast al deze minpunten is er toch nog wel een pluspunt en dat zijn de graphics van deze game. Naast de leuke filmpjes is de game zelf ook goed vormgegeven. De animaties zijn lekker vlot, de personages zijn goed vormgegeven en de textures zijn goed gedetailleerd. Wat toch eens laat zien dat een mooie game kunt maken die toch te downloaden is. Maar helaas koop je een game niet voor alleen maar de leuke textures en 3D modellen en geeft helaas maar weer eens aan dat filmgames gewoonweg niet goed zijn.

Duur, kort en slecht

Kortom kunnen we zeggen dat dit een game is die het helaas niet waard is om te downloaden. Met een prijs van ongeveer 20 euro is dit een derde van een gewone game en de 2 tot 4 uur gameplay is gewoonweg te weinig. De filmpjes zijn wel leuk gedaan en de graphics van de game zijn ook erg goed. Maar de gameplay is gewoonweg slecht. Zelfs in de multiplayer is er weinig aan en dat zegt toch wel veel. Kijk gewoon de film of koop de novels als je meer wilt weten over het verhaal, maar laat deze downloadable content liggen.