Het verschijnsel porten van een game van de ene naar de andere console is niet echt nieuw meer. Hoewel het de laatste tijd wel vaker voorkomt van de Xbox 360 naar de Playstation 3 dan van de Playstation 3 naar de Xbox 360 is het een ding wat we zeker moeten toejuichen. Zeker als de latere versie van de game meer inhoud krijgt of zelfs verbetert wordt. De nieuwste game, die we aan het lijstje overgezette games mogen toevoegen, is Virtua Fighter 5 van SEGA. Deze fighting game kwam uit bij de release van de Playstation 3 en liet goed zien wat de eerste generatie games in huis had. Nu de game naar de Xbox 360 wordt overgezet komt de vraag of de game veel verschilt met de PS3 versie en of de Xbox 360 de PS3 kan bijbenen meteen als eerste naar boven borrelen. En natuurlijk of een 7 maanden oude game het nog steeds goed kan doen bij de recentere games.

Als je wilt weten hoe we eerst dachten over de PS3 versie verwijs ik je naar dit artikel link. Zoals je aan de score en het artikel kan zien, is dit zeker een goede game en deed op meerdere vlakken het erg goed. Alleen het ontbreken van die online multiplayer zorgde ervoor dat de game vele malen lager scoorden dan eigenlijk had gehoeven. De versie van de Xbox 360 is haast identiek aan de PS3 versie, met een aantal paar welkome aanpassingen.

Online functie, eindelijk!

Om maar gelijk het verlossende woord uit te spreken, de online functie zit er nu wel in. En dit is maar goed ook, want nu ik de Playstation 3 versie wat langer gespeeld heb, mis ik die online functie toch zoals je de afstandsbediening van een tv enorm zou missen. Een enorm gemis dus en ook het grootste kritiekpunt op het tweelingbroertje. Het online spelen is gewoon niet meer weg te denken in een fighting game en zorgt ervoor dat je een game vele malen langer speelt dan het offline het geval zou zijn. Dat de PS3 versie geen online functie zou hebben gekregen lag aan het feit dat deze game heel exact werkt door gebruik te maken van een bepaald aantal frames bij een bepaalde aanval. Door deze techniek luistert deze game heel nauw en zou vertraging tijdens het online spelen de game oneerlijk maken en zou het gewoonweg niet werken. Maar Microsoft heeft SEGA blijkbaar kunnen overhalen om de online functie toch naar de 360 versie te halen en hierdoor een groot pluspunt naar hun console te halen. Hoewel ik eerder had gedacht dat deze game bij PS3 wel zou hebben gewerkt is het toch in de praktijk op een of andere manier anders gebleken. De online functie werkt goed en het hele probleem van vertraging en lag heb ik niet meegemaakt of het feit dat de game online onspeelbaar zou worden, ben ik niet tegengekomen. Dus mijn complimenten aan de mensen die deze toepassing mogelijk hebben gemaakt.

Minieme verbeteringen

De andere aanpassingen zijn eigenlijk hele kleine verbeteringen die je alleen zou merken als je de game of hebt gespeeld op de Playstation 3 of toevallig na tientallen uren spelen naar voren komen. Zo zal je nu sneller en meer geld verdienen tijdens de Quest mode en zijn er meer items toegevoegd om je character aan te passen. Ook schijnt de besturing verandert te zijn naar een bepaalde configuratie die bekend staat als “speelhal versie C”. Ik heb het niet gemerkt, maar het zullen waarschijnlijk wat knoppen combinaties zijn die net iets anders werken en eigenlijk alleen door de fans opgemerkt zullen worden. Voor de rest is de gameplay, modi, sound en zelfs het menu hetzelfde gebleven. En daar is eigenlijk weinig op aan te merken.

En dan komen we op het laatste punt waar er mogelijk een verschil zou kunnen zijn en dat zijn de graphics. De Playstation 3 is volgens de specificaties sterker dan de Xbox 360 en zou dus ook meer pracht en praal op het beeld moeten kunnen toveren. Hoewel je op het eerste gezicht weinig veranderingen ziet, zijn er toch een paar kleine dingen die er anders uit zien. Zoals de manier van glimmen van lichamen en water ziet er naar mijn mening iets anders uit. Hoewel het er niet minder mooi uitziet, lijkt dit net iets anders te zijn gedaan dan op de PS3. Ook de waas op de Xbox 360 die over de game heen hangt is iets donkerder, maar is ook niet iets wat wonderbaarlijk te noemen is. Eigenlijk is game even mooi als op de PS3. Dit kan mogelijk alleen maar aangeven dat de PS3 later betere graphics zal laten zien dan de Xbox 360. Maar dat we er nu nog weinig van kunnen zien.

Virtua Fighter 5 voor de Xbox 360 is een fighting game die het nog steeds goed doet. Veel onderdelen die goed waren zijn nu weer goed en die toegevoegde online functie maakt het alleen maar beter. Hoewel ik deze game op de Playstation 3 eerst een negen wilde geven en toen op een 8,2 ben uitgekomen, zou dus nu beteken dat de game wel een negen zou moeten krijgen. Maar ik kom dit keer toch uit op een 8,4 mede door het feit dat de game toch alweer zeven maanden uit is en ik iets meer veranderingen had verwacht.