Naruto fans waren extreem blij toen de Naruto Shippuden series begonnen, want deze afleveringen gaven aan de fans de mogelijkheid om het verhaal uit de originele anime serie te verduidelijken en hun vragen te beantwoorden. Deze serie speelde namelijk af enkele jaren na het eind van de originele anime serie (die honderden afleveringen bevatte) en gaf bovendien een kijk op de karakters die nu allemaal een paar jaartjes ouder waren geworden. Het was dan ook niet zo raar dat er om deze serie ook een aantal games zouden verschijnen en CyberConnect2 nam deze taak op zich voor de Playstation 2. We zijn nu alweer bij de vierde game in de reeks, Ultimate Ninja 4: Naruto Shippuden. Een game die eigenlijk op een ongunstig moment verschijnt hier in Europa. De game kwam al een enorme tijd geleden in Japan uit, zelfs voordat de game Ultimate Ninja Storm voor de Playstation 3 uitkwam. Maar door enkele problemen en het te lang uitstellen komt deze Playstation 2 titel uit na een Playstation 3 versie van ook een game gebaseerd op Naruto. Een feit wat resulteert in een enorme reis terug in de tijd.

Ninja’s en andere poespas

Deze game volgt het verhaal van de series door deze in een 2D fighting game te gieten. Alle gevechten tussen belangrijke personages zul je hier naspelen. Daarnaast zal je in deze game ook in een 3D wereld rond kunnen lopen om op diverse locaties te komen en met mensen te praten, items te vinden en geld te vinden. In deze open wereld zul jij dan losjes op de serie gebaseerde missies uitvoeren. Het gehele verhaal wordt verduidelijkt door tussenfilmpjes en gesprekken met mensen waarbij je alleen op x knop moet drukken om zo door het gesprek heen te komen. En hier kom je al meteen op het eerste punt wat eigenlijk voor de gehele game geldt. De Playstation 2 is alweer een flinke stap achteruit op rekenkracht en bovenal de graphics. Naruto is een leuke anime serie en ziet er ook nog eens goed uit, maar de filmpjes uit deze game zijn gewoonweg lelijk en doen totaal geen eer aan de Naruto serie. Deze game is vooral een ramp als jij een grote full hd televisie hebt staan, want dan ziet het er gewoonweg niet uit. Maar de mensen met een Playstation 2 zullen de graphics zeker voor lief nemen. Ik heb hem geprobeerd te spelen op de Playstation 3, maar hier had de game met enorm veel crashes te maken, waardoor de game onspeelbaar werd.

Ultimate Ninja 4 bestaat grofweg uit 3 verschillende modi, ten eerste heb je de Master modus. En deze modus is het beste te vergelijken met een soort campaign of story modus, want dit is de kern van het spel. Hier zul jij de gevechten spelen, door de open 3D wereld heen lopen en diverse missies doen. Maar schrik niet als je de aftiteling al na een paar uurtjes ziet, de game bestaat uit meerdere verhaallijnen en is dus vele malen langer. Naast de Master modus heb je ook de Hero modus. Dit is een modus waarin jij snel de gevechten kunt herhalen die je hebt geünlocked in de Master modus. Een naar mijn mening overbodige modus en is eigenlijk meer een slap probeersel om de game groter te laten lijken. En tenslotte hebben we de Practice modus en Free battle modus. Hierin kun jij ten alle tijden oefenen en gevechten uitvoeren met gekozen personages die je in de Master Modus hebt geünlocked. .

Knoppen rammen en nog meer knoppen rammen

Helaas hebben de makers ervoor gekozen om deze game erg toegankelijk voor het grote publiek te maken. Want tijdens de gevechten heb je namelijk de keus om aan te vallen met de O knop en Jutsu aanvallen uit te voeren. Dit zijn soort speciale aanvallen die een kleine knoppencombinatie vereisen. Deze knoppencombinatie bestaat meestal uit simpel tweemaal naar voren te drukken en vervolgens op de O knop te drukken. Waarmee dit dus zeker geen fighting game is met erg veel diepgang. En dit is nou jammer, maar gelukkig zul je wel diverse mini-games elke keer moeten vervullen om bepaalde aanvallen ook daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Wat meestal een knoppencombinatie is. Niet erg origineel, maar zorgt er wel voor dat het niet een en al knoppen rammen is. Er zitten wel kleine RPG elementen in deze game, maar die zijn zo klein dat ze beter weggelaten hadden kunnen worden.

De Master modus kent ook gevechten in de 3D wereld, maar deze zijn zo ontiegelijk makkelijk dat dit toch echt wel zonde is. Je hoeft alleen maar snel op de O knop te drukken en je valt de diverse vijanden aan. Er zit een soort auto lock systeem op waardoor je niet eens naar het scherm hoeft te kijken om de vijanden te verslaan. En dit laat ook meteen eigenlijk zien dat deze game toch alweer erg verouderd is. De graphics zijn minder, maar ook de gameplay elementen zijn gewoonweg minder goed uitgewerkt dan op bijvoorbeeld de Playstation 3.

Eén groot dilemma

En dit maakt het zo jammer dat deze game nu pas is uitgekomen hier in Europa. De mensen met een Playstation 3 kunnen deze game gewoon laten liggen en voor Ultimate Ninja Storm voor de Playstation 3 gaan. Ook het feit dat de game veel crasht op de PS3 maakt het een afrader voor de PS3 bezitters. Maar voor de mensen met alleen een Playstation 2 is het moeilijker. De graphics zijn wel goed en de gameplay is redelijk, maar gelukkig is de muziek alsnog erg goed en is hier de kwaliteitsverlies een stuk minder aan te horen. Bovendien bevat de game een enorme hoeveelheid aan unlockables, waar de fans erg blij mee zullen zijn. Waarmee dit eigenlijk een redelijk game is voor de PS2 bezitters en een slechte game voor de PS3 bezitters.