Het is geen big budget titel voor de Playstation 3 of de Xbox 360. Het is geen DLC voor Xbox arcade, PSN of WiiWare. Maar een gratis pc game die je voor niets kunt downloaden van de nieuwe Nederlandse developer Vlambeer genaamd. Super Crate Box is de tweede titel van dit nieuwe bedrijf en probeert het oude arcade gevoel bij iedereen naar boven te laten borrelen. De game oogt simpel, maar als je hem eenmaal aanraakt, laat hij je niet meer los. Na een paar uur spelen zijn het alleen de blaren op je vingers die je zeggen dat je moet stoppen. En had ik al gezegd dat de game gratis was?

Verzamel zoveel mogelijk kratjes, meer niet

Een arcade game als dit heeft natuurlijk geen verhaal nodig, maar extreem verslavende gameplay en een simpel klinkend doel. Het doel in deze game is om zoveel mogelijk kratjes te verzamelen die in een level random op een plek verschijnen. Er is maar één kratje per keer te zien op het scherm en deze zul jij dus te pakken moeten krijgen. Dit gebeurt allemaal in een Super Mario Bros. achtig level waar jij met een karakter rond kunt springen en lopen om zo diverse kratjes te verzamelen. Maar dit zou natuurlijk te simpel zijn en daarom komt er een oneindige sloot aan vijanden van boven op je afdonderen en heb jij een uitgebreid arsenaal aan verschillende wapens tot je beschikking om deze monsters een kopje kleiner te maken. De originele twist hiervan is dat je niet de wapens oppakt en selecteert of dat er kogels aanwezig zijn in deze game, maar dat je random een ander wapen krijgt als je een kratje oppakt. De uitdaging zit hem dus in het pakken van de dozen, de monsters af maken en alle wapens onder de knie krijgen. Je wilt deze monsters namelijk afschieten omdat als ze eenmaal beneden zijn ze weer van bovenaf naar beneden komen aanrennen, maar nu sneller en gevaarlijker dan ooit.

Voordat je de game kan beginnen worden de regels uitgelegd in een kleine tutorial. Na deze tutorial begint toch het echte werk en dan staat er één ding vast, de game is knetter moeilijk. Aan de ene kant komt dit door de afwisseling van de wapens, één keer geraakt en je bent dood en de balans van de wapens die erg goed in elkaar steken. Maar het random geven van wapens is eigenlijk het ding wat wat de game onnodig moeilijk maakt. Niet alle wapens zijn handig in elke situatie en dit zorgt er regelmatig voor dat je game over gaat terwijl je er zelf weinig aan kon doen. De verschillende wapens die jij tot je beschikking hebt variëren tot een machine gun tot een katana en hebben elk hun voordeel, nadeel en een speciale ‘trick’ die je ermee kunt uitvoeren. Je beschikt niet over alle wapens aan het begin van de game, maar na een aantal kratjes te hebben verzameld unlock jij nieuwe wapens. Door een bepaald aantal kratjes te verzamelen in een ronde kun jij extra levels en extra personages unlocken. Er zijn drie verschillende levels te vinden in deze game, en bij elk level is er een moeilijkere moeilijkheidsgraad en een ambush modus te unlocken. Het is niet veel, maar toch is de game voor een lange tijd houdbaar en is de herspeelbaarheid enorm. Er zijn wel een aantal dingen die we hier missen. Een co-op modus, een in-game highscore systeem of andere game modi en speelt de game beter met een controller. Persoonlijk is het grootste gemis meer verschillende vijanden, dit aantal staat namelijk nu op 3. Maar dit is natuurlijk geen ramp, zeker als je nagaat dat de game gratis is.

De glorie tijd van de pixels

Grafisch gezien probeert de game ook terug te gaan naar de oude arcade games en heeft de gehele game een 16-bit look gekregen. Dit past zeker erg goed bij de game, maar toch is het iets waar je van moet houden. De animaties zien er lekker old skool uit en alles draait soepel en snel. Met drie levels zijn er niet veel omgevingen, maar toch ogen de drie levels erg verschillend. Met een retro bit soundtrack wordt het totaal pakketje afgemaakt. Er zitten flink wat verschillende nummers in en het is voor de liefhebbers een genot om naar te luisteren. Het is niet genoeg om na een paar uur spelen nog interessant te zijn, maar het doet zijn ding. Je merkt gewoon dat er met liefde voor de oude games is gewerkt aan deze game.

Super Crate Box is hiermee een vermakelijke game voor een paar uurtjes. De content is gelimiteerd, maar boeit genoeg voor een flinke tijd. Het concept is verfrissend en zorgt voor een natuurlijke uitdaging. Ik zou deze game graag als DLC zien op een console, zodat er gebruik gemaakt kan worden van multiplayer functionaliteit en ook het highscore systeem beter naar voren komt. Maar toch mogen we niet klagen, we krijgen niet elke dag een gratis game aangeboden die vermakelijk is en terug gaat naar die geweldige arcade tijdperk. Dus download de game van de Super Crate Box website en spelen maar!