De zomervakantie staat voor de deur, het wordt warmer buiten en er komen zo goed als geen games uit, kortom het is weer komkommertijd. Dit is dan ook het uitgekozen moment voor games die normaal compleet over het hoofd gezien zouden worden, eens flink uit te pakken en de game in de winkels te gooien. SOL: Excodus Collector’s edition is een space combat game waarin het allemaal draait om gevechten in de ruimte met snelle schepen en spelen met physics. SOL ligt in de winkels voor een klein prijsje, maar weet de game genoeg content en plezier te bieden?

Ver weg, maar toch weer dichtbij

De game speelt zich voor de verandering af in ons melkwegstelsel en brengt de strijd hiermee erg dichtbij. Gedurende het exploreren van het zonnestelsel, ontdekken onderzoekers dat de zon het binnenkort gaat begeven. Er wordt wanhopig gezocht naar een nieuwe woonplaats en hier start dan ook de game. Er wordt een nieuwe planeet ontdekt, maar fanatiekelingen willen hier een stokje voor steken. Ze denken namelijk dat dit de wil van god is met een grootschalige oorlog als resultaat. Er wordt dit keer dus niet tegen robots of buitenaardse wezens gevochten, maar gewoon mens tegen mens. Gedurende de proloog wordt dit alles verteld door middel van heel veel dialogen en worden de basics van de game uitgelegd. Acht missies, die elk een dag voorstellen, bevatten genoeg om 5 uur te vullen. Maar helaas weet de game weinig progressie te tonen en verandert er weinig gedurende deze 5 uur. Het lijkt op het eerste gezicht kort, maar als we naar de prijs kijken, een zesde van een gemiddelde game, dan is dit zeker niet slecht.

De gameplay zou deze game moeten verkopen, maar helaas weet het niet genoeg waar te maken. De besturing is simpel gehouden waardoor je met je muis het schip bestuurd. De snelheid wordt bepaald door je scrollwiel. Een space combat game gebruikt meestal de vaste regels dat je niet stil kan staan in de ruimte, maar wonderbaarlijk is dat hier wel mogelijk. Dit maakt de game een stuk makkelijker en zorgt ervoor dat de gevechten en het richten een stuk sneller verlopen. Door de rechtermuisknop in te drukken kun je ‘sliden’, zodat je alle kanten op kan kijken terwijl je door blijft vliegen. Op toetsenbord kun je met spatiebalk een vijand selecteren en worden er enkele knoppen gebruikt om raketten af te schieten. Dit zijn de onderdelen die aan het begin van de game geïntroduceerd worden en helaas meer dan dat zal het niet worden. Het is wel mogelijk om kleine upgrades te kopen met de punten die je verdient met het voltooien van missies, maar dit zorgt voor weinig nieuwe beelden op het scherm. Daarnaast helpen de saaie opdrachten ook niet om de game indrukwekkender te maken. Het komt altijd neer op x-aantal vijanden vernietigen of naar een punt vliegen. Het onderdeel om schepen te hacken is helaas een kleine gimmick.

Hangen in de ruimte

Grafisch gezien ziet de game er goed uit, het zal niet de mooiste space game ooit zijn, maar het stelt zeker niet teleur. Het spelen in 3d is dan ook weer een leuke toevoeging die erg goed werkt. De interface is ook erg duidelijk en goed ontworpen. De dialogen zijn allemaal ingesproken en klinken goed, het is alleen jammer dat het niet mogelijk is om de gesprekken te skippen. Het puntensysteem voor elke missie vraagt om het nogmaals doorlopen van een missie, maar het elke keer moeten aanhoren van de gesprekken, resulteert al snel in een sleur. De audio past goed bij de game en valt gelukkig niet snel in herhaling.

Sol: Exodus Collector’s Edition is een degelijke space combat game, maar weet helaas niet het genre tot nieuwe hoogtes te brengen. Er is niet heel veel content en de gameplay valt snel in herhaling. Dit alles komt in een nette verpakking, maar ook hier geldt dat het weinig nieuws doet. Voor de mensen die al jaren wachten op een space sim is dit zeker een leuke titel voor een klein prijsje.