Een nieuwe generatie consoles betekent meestal nieuwe mogelijkheden en nieuwe genres games. Maar dit betekent niet dat alle huidige genres nog steeds in trek zijn of nog steeds gemaakt worden. Een goed voorbeeld is de stap van 2D naar 3D waardoor we Mario en diverse andere platformers ineens niet meer konden spelen in het 2D vlak. Zo zijn er met de komst van de consoles steeds meer mensen van de PC overgestapt naar een console. Wat resulteerde in minder games die voornamelijk op de PC in trek waren. Eén van die genres was helaas het point en click genre. Maar net zoals de 2D platformer komt dit ook weer terug en mede doordat in Duitsland dit genre nog steeds enorm groot en gewild is, krijgen we nu een nieuw deel in een oude serie voorgeschoteld, namelijk Simon the Sorcerer 5.

Een tovenaar en buitenaardse wezens

In Simon the Sorcerer 5 beleven we wederom een avontuur met Simon de tovenaar. Het gebeurt allemaal op Nieuwjaarsdag wanneer hij lekker thuis zit en de deur wilt open doen als er op de deur geklopt wordt. Hij denkt dat dit zijn vriendin is, maar het tegendeel is waar. Er staan twee buitenaardse wezens op de stoep en richten meteen hun geweren op hem. Hij weet op het juiste moment de deur te sluiten en het puzzelen begint. Als je eenmaal buiten bent gekomen, wordt je vriendin ook nog eens gevangen genomen door de buitenaardse wezens. Jij zult nu op zoek moeten gaan naar je vriendin en de locatie waar ze vast gehouden wordt. De wereld, waar dit zich allemaal afspeelt, is een combinatie van fantasy elementen, maar ook piraten, buitenaardse wezens, sprookjes en vreemde personages komen erin voor. Dit resulteert in een leuke en originele wereld die voor elk wat te bieden heeft. Daarnaast zijn er ook tal van verwijzingen naar bekende boeken of films. Zo krijgen we te maken met een piraat genaamd Narrow (Jack Sparrow) en komen we ook nog eens roodkapje tegen. Je zou denken dat de game erg kinderlijk is, maar dit is zeker niet het geval. Simon is namelijk regelmatig grof in de mond en dit wordt op een grappige manier weg gepiept. Helaas is de game niet het gehele spel grappig, want er wordt net teveel geprobeerd om de speler aan het lachen te maken. Maar ondanks dat zitten er tal van momenten in waar jij met een grijns achter je PC zit.

In een point en click adventure draait het ruwweg allemaal om op de juiste plekken klikken in de juiste volgorde. En het gebruik maken van diverse voorwerpen die jij vindt gedurende je avonturen. Dit gebeurt allemaal door deze vreemde wereld te begrijpen en veel rond te vragen. Simon the Sorcerer is zeker geen gemakkelijke game. Al in de eerste vijf minuten zit jij naar je beeldscherm te staren van wat moet ik nu weer doen. Dit heeft allemaal te maken met de vreemde en grappige manier van denken die je jezelf moet aanleren. Om niet al te veel te verklappen zijn enkele voorbeelden om een gat in een muur te branden met een fles hete saus en van een mannelijke krab een vrouwelijke te maken door hem op te maken met make-up. Dit kan nog wel eens zorgen voor flinke frustratie momenten en dit hoort er natuurlijk allemaal bij. Maar als jij er toch niet uit weet te komen, bevat de game een systeem waarbij jij per onderdeel 3 hints kunt vragen, wat erg handig is. De besturing van de game is geheel met de muis en dit werkt zoals we gewend zijn als een trein. Je klikt op voorwerpen en je sleept voorwerpen over andere voorwerpen of mensen om ze vervolgens te gebruiken.

Een combinatie van 2D en 3D

In deze game hebben ze ervoor gekozen om een combinatie van 2D en 3D te gebruiken. Zo zijn de personages allemaal in 3D in een cellshaded stijl. De omgevingen zijn dan weer geheel in 2D geschilderd en de voorwerpen die je soms kan oppakken zijn zowel in 2D als in 3D. Dit zorgt voor een erg leuk stijltje. Alles is ook nog eens redelijk cartoony geschilderd waarmee je een stijltje krijgt wat de meeste mensen wel zal aanspreken. De game neemt je ook nog eens mee naar erg diverse locaties zoals steden, tropische eilanden en in de ruimte, wat resulteert in een grote diversiteit aan omgevingen. Gedurende de game zullen we ook te maken krijgen met diverse filmpjes en animaties. Deze zijn allemaal in-game en zien er op zich meestal goed uit. Alleen zijn de animaties soms erg houterig gedaan en zit je soms te wachten op onnodig lange loopstukjes van andere personages en dit haalt toch wel de snelheid uit het spel als je lekker aan het puzzelen bent. De audio zit ook erg goed in elkaar. De muziek is goed en divers en er zijn veel voice actors gebruikt om diverse personages in te spreken, waarmee je niet gedurende de gehele game maar 2 stemmen hoort.

Simon the Sorcerer 5 is een point en click adventure die weer terug gaat naar dit haast vergeten genre. Veel puzzelen en vreemde oplossingen om de puzzels in die wereld op te lossen daar draait het om. De besturing werkt goed en soepel en de graphics hebben een leuk stijltje. Helaas zijn de animaties een beetje houterig en moet er soms onnodig lang gewacht worden op bepaalde personages. Ook probeert de game de gehele tijd grappig te zijn, maar dit faalt jammerlijk. Toch blijft het spel leuk en de wereld interessant genoeg om dit over het hoofd te zien. Bovendien wordt je hier goed op de proef gesteld en als je er niet uitkomt bevat de game gelukkig een hint systeem. Een leuke en vermakelijke game voor de mensen die weer eens terug willen keren naar dit oude genre.