First person shooters waren niet altijd militaire shooters met over de top actie en van te voren bepaalde gebeurtenissen. Een grote naam uit deze verzameling games voor de huidige standaard is Duke Nukem. Met Duke Nukem Forever werd geprobeerd Duke Nukem naar het nu te brengen, maar dat wilde toch niet helemaal lukken. Een andere herkenbaar karakter die veel overeenkomsten heeft met de Duke is Serious Sam. Serious Sam heeft altijd gedraaid om enorme groepen vijanden en de ontwikkelaar is hier nooit vanaf geweken. Met Serious Sam 3: BFE voor Xbox Live Arcade zijn ze wederom bij het kernconcept gebleven en gaan we dus terug naar deze goede oude tijd met de graphics van het heden.

Een enorm pakket

Serious Sam 3: BFE is een downloadable titel die je voor een magere 1200 punten van Xbox Live Arcade kunt plukken. Dit betekent eigenlijk een enorm pakket, wat alles wat je ook maar kan verzinnen wat je verwacht bij een dergelijk titel zit er wel in. We hebben een singleplayer die groter is dan de gemiddelde moderne shooter. Je kunt de game met 3 andere spelers in splitscreen co-op spelen en/of in combinatie met spelers online tot maximaal 16 spelers, maar dit is nog niet alles. We vinden een uitgebreid pakket waarin spelers zowel offline als online tegen elkaar kunnen spelen in deatchmatch en de andere bekende modi. Ook is er een survival modus waar het doel is om zo lang mogelijk je levensbalk in de plus te houden. Bovendien bevat de game een grote hoeveelheid aan verstopte ‘secrets’, zoals het geven van meer leven, meer ammunitie of rare extra’s. Een groot pakket en veel waarde voor je geld, maar dit is eigenlijk niet de grootste vraag die bij deze game naar boven komt drijven. Eenmaal een paar uur in de game en duizenden dode vijanden verder, begon ik me toch echt af te vragen of we hier wel op zitten te wachten. Ik heb de voorgaande Serious Sam delen met veel plezier gespeeld, maar het waren toen hele andere tijden. Daarnaast zul je de meeste plezier beleven met deze game als je hem met andere mensen speelt en dit is dan ook het grootste heikel punt.

De singleplayer in je eentje begint langzaam aan en geeft de speler eerst een enorme sloophamer en vervolgens een handpistool. Het eerste deel van de game is hiermee langzamer dan de meeste mensen zich zullen herinneren van de serie. Vijanden worden langzaam aan geïntroduceerd, want veel van de vijanden zijn gevoelige voor een bepaald wapen. Maar als de game eenmaal meer wapens introduceert, begint de game ook wat aan snelheid te winnen. Veel meer vijanden verschijnen op je beeld en hier geldt niet hoe goed jij een vijand kan uitschakelen, maar hoe snel en effectief. Elk schot moet raak zijn, terwijl jij naar achteren rent. De vijanden rennen hier zoals vanouds richting de speler, waardoor dekking zoeken geen nut heeft. Er zijn 5 moeilijkheidsgraden en dit bepaalt dan ook hoeveel vijanden er op je beeld verschijnen en hoe moeilijk je het krijgt. Maar de singleplayer heeft geen hoogtepunten die je echt bij blijven. Je werkt je een weg door enorme golven aan vijanden, maar de beloning blijft helaas weg.

Met anderen daar gaat het om

Maar gaan we richting de multiplayer dan hebben we met een hele andere game te maken. De grote groepen vijanden met name in de survival is gewoon hilarisch. Er komen al snel honderden vijanden op je af rennen en de welbekende Kamikaze vijanden hoor je van ver aankomen. De grote diversiteit aan wapens komt hier ook beter naar voren. Want je kunt een grote collectie wapens bij je dragen, maar ondanks dat er veel te vinden is, mis ik de echte gekke wapens die we bijvoorbeeld uit een Ratchet & Clank serie kennen. De competitieve modi zijn minder interessant, het draait dan echt om de survival modus en met vier man split screen is dit echt gieren en brullen. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Grafisch gezien ziet de game er goed uit, alles heeft een update gekregen waarmee alles mee kan komen met wat we tegenwoordig gewend zijn. Het is niet de mooiste game en de boel ziet er soms erg kaal uit door de enorme omgevingen waar je in rondloopt, maar dit mag de pret niet drukken. De audio doet ook goed zijn best om de sfeer van Serious Sam over te brengen. Wanneer er eenmaal vijanden aanwezig zijn, wordt het rondvliegende bloed bijgestaan door rockmuziek.

Serious Sam 3: BFE is hiermee een game die veel bied voor een lage prijs, maar het zal afhangen van de speler of het zal lonen om de game aan te schaffen. Wil je de game voornamelijk in de singleplayer spelen, dan moet je nog eens goed nadenken. Maar heb je een groep vrienden die al jaren fan zijn van Serious Sam of wil je gewoonweg enorme grote hordes vijanden op een brute wijze naar het hiernamaals helpen, dan is dit een echte aanrader!