Je zou tegenwoordig verwachten met zoveel MMO’s op de markt dat we er nu toch echt wel genoeg van zouden hebben. Maar ondanks het aanbod van World of Warcraft, Guildwars en Lord of the Rings Online komen er toch nog veel verschillende MMO’s op de markt. Hoewel de meeste verschrikkelijk veel op elkaar lijken of gewoonweg niks zijn, zijn er ook die het mogelijk wel goed, nieuw en verfrissend aanpakken. Een van die games is Richard Garriot’s Tabula Rasa. Deze sci-fi MMORPG probeert veel nieuws en verfrissends te brengen. We hebben bij Evilgamerz de game nu een alweer een tijdje liggen en kunnen er nu een redelijk goed beeld over scheppen.

Een flink en pittig verhaal

Het verhaal en bepaalde concepten in deze game klinkt voor sommige Xbox 360 bezitters enorm bekend in de oren. Zeker voor de mensen die al maanden met spanning zitten te wachten op de game Mass Effect. Deze twee games komen namelijk op veel gebieden erg overheen. Ten eerste speelt de game in een science-fiction/toekomstachtige sfeer af. Maar ook het feit dat duizenden jaren geleden een ontdekking gedaan werd naar een kracht Logo’s genaamd, dat het mogelijk maakt om energie, materie en pure kracht naar eigen wil te manipuleren, komt flink in de buurt van het verhaal van Mass Effect. Maar gelukkig zitten er ook originele verhaallijnen in deze game verwerkt. Namelijk dat ten eerste een ras Thrax genaamd deze Logo’s krachten niet alleen voor vreedzame doeleinden gebruikten, maar ook voor slechtere doeleinden. Het ras Eloh, dat de kracht Logo’s namelijk had ontdekt, steekt daar een stokje voor en verslaat de Thrax in een grootschalige oorlog. Maar een deel van de Eloh’s is het er niet mee eens dat zij de krachten delen met anderen en willen de rassen gecontroleerd gebruik laten maken van de Logo’s. Wat zou betekenen dat zij het superieure ras zouden worden.

Deze Eloh’s sluiten zich aan bij de Thrax onder de naam ‘Bane’ en verslaan met een overmacht de overige Eloh’s. De overlevenden vluchten naar andere delen van het universum, waar zij mogelijk veilig zouden zijn. Terwijl de Bane zo gefocusseerd is op het claimen van het universum ontdekken ze honderden jaren later de planeet Aarde. Op Aarde schijnen de Eloh’s tekens achter gelaten te hebben en sommige mensen zijn hier ook mee in contact gekomen. Bane wordt hier meteen naar toe geleid en roeit zowat de complete bevolking uit. De mensen die op tijd wisten te vluchten hebben zich uiteindelijk aangesloten bij een nieuw coalitie’ Army of the Allied Free Sentiens’ genaamd. En hier kom jij als speler in het verhaal. Jij bent een soldaat in deze coalitie en komt zo in contact met de Bane. Zoals je kunt lezen een erg pittig verhaal en zeker rijk aan details. Maar ik vond het persoonlijk iets te uitgebreid en ingewikkeld waardoor sommige onderdelen moeilijk te volgen zijn. Ook doordat je er meteen ingegooid wordt, draagt er niet aan bij dat het veel duidelijker wordt.

Eindelijk knallen in een MMO

Op gameplay gebied is deze game zeker verfrissend. Je hebt nu niet met zwaarden of pijl en boog te maken, maar met echte geweren, shotguns en granaten. Dit zorgt voor meer actie, snellere actie en meer geknal op je beeldscherm. En bovenal werkt alles erg goed, het richten gaat snel, soepel en exact. Dit hoeft daarnaast niet meteen te betekenen dat je goed moet zijn in shooters, want er zit namelijk een compleet RPG onderdeel achter. Er wordt wel verwacht dat je vijanden kunt ‘selecteren’, maar er zal altijd net een stuk vertraging zijn, omdat er berekent wordt elke keer hoeveel schade je toebrengt. Naast de geweren heb je ook granaten en bommen die allemaal met een druk op de knop gegooid of geplaatst worden. Maar dat is nog niet alles, de makers hebben er zelfs nog die Logo’s krachten aan toegevoegd. Waarschijnlijk om toch nog een soort magie in deze game te brengen. De aanvallen en specialiteiten die je kunt uitvoeren zijn wel leuk en erg divers. Wat resulteert in een bomvolle game met veel wapens, kleding, armor, items en krachten.

Bij een MMO zijn de besturing en de menu’s ook altijd erg belangrijk. Want alles moet logisch te vinden zijn en goed werken. Het besturen van je personage werkt goed, maar ook de menu’s zijn goed vormgegeven en erg duidelijk. Wel zal het voor sommige eerst even wennen zijn onder welke knop alles te vinden is. Maar gelukkig kan je na een paar uur spelen alles blind vinden. Ook de opties en mogelijkheden bij de missies en verschillende menu’s zijn erg uitgebreid, waardoor deze game op dit gebied erg compleet aanvoelt. Bovendien is in een MMO ook de diversiteit en mogelijkheden omtrent het vergaren van XP punten erg belangrijk. De missies in deze game zijn niet veel anders dan bij andere MMO’s en dat is jammer. Je zult weer een x aantal monsters moeten doden, praten met persoon x of een bepaald item te pakken krijgen. En dit is iets wat ik nu wel gezien heb. Ik wil vernieuwing, ik wil verfrissende missies zien, maar helaas. Wel moet ik erbij zeggen dat omtrent de missies het verhaal, namen en personen dik in orde zijn. Naast de missies die je in je eentje of met een groepje kan spelen bevat deze game ook de nodige PVP actie. Je zult tegen verschillende mensen kunnen vechten, zelfs de mensen waarmee je in een groepje zit. Wel is interessant om te weten dat de wereld niet stil staat tijdens die PVP gevechten, want volgens de redenatie van de makers is dit gewoonweg niet mogelijk tijdens een oorlog. Waar we het natuurlijk allemaal mee eens zijn.

Een goede soundtrack en redelijke graphics

De soundtrack omtrent deze game is dik in orde. Je hoort vaak soort techno/elektronische beats op de achtergrond en die passen erg goed bij de game. Ook de sounds van de geweren zijn redelijk divers en klinken goed. De graphics aan de andere kant vind ik persoonlijk minder. De laatste MMO die ik gespeeld heb is LOTRO en die game zag er erg goed, maar deze game ziet er net iets minder uit. Niet lelijk, maar voldoende voor een MMO. Voor de mensen die nog geen MMO spelen en de MMO’s die nu uit zijn niks vinden, zou dit mogelijk een kandidaat zijn. Een sci-fi sfeertje hebben we nog niet veel gezien en het verhaal omtrent deze game is erg goed te noemen. Maar helaas zijn de missies erg eentonig en onorigineel en de graphics helaas wat minder. Waarmee dit een game is, die nu zeker met al dat gamegeweld, helaas in de winkels blijft liggen.