Een game waar romantische relaties met katten een werkelijkheid zijn, is een zin die je als game journalist niet vaak op papier zet. De eerste game van de ontwikkelaar Bae Team is dan ook een opmerkelijke combinatie tussen een dating sim, stripboek en pure wazigheid. De marketing campagne rondom de game Purrfect Date is dan ook zijn grootste vijand. Aan de ene kant zijn de verwachtingen hoog rondom de gameplay van een katten date simulatie en aan de andere kant is het een ervaring die draait om verhaal, comedy en presentatie. Als speler is het dan ook moeilijk om te weten waar je aan begint en hierdoor zullen een groot gedeelte van de spelers rond het eerste half uur waarschijnlijk al afhaken. En dit heeft helaas niks met de kwaliteit van de ervaring te maken.

Een eiland vol katten en katers, klik

Het gehele verhaal speelt zich af op een klein afgelegen eiland met de voor de hand liggende naam Cat Island. De speler kiest één van de zes verschillende jonge onderzoekers om die naar de briljante Professor Pawpur te sturen.Het eiland heeft weinig bewoners, naast de professor en de chagrijnige beveiligingsmedewerker Zane zijn er verder geen menselijke bewoners. De professor legt al snel uit dat het eiland vol katten zit en het aan jou de taak is om deze katten te verzorgen en te onderzoeken.

Gelukkig krijg je een handige Cat-A-Log mee waarmee je katten kunt scannen en zo meer informatie kunt verkrijgen. Voor zover lijkt alles in orde te zijn, maar wat blijkt, een gedeelte van het eiland is afgesloten voor bezoekers omdat de katten daar mogelijk een ziekte meedragen. Na een vrolijke kennismaking met de professor en de keuze wat voor drankje je wilt drinken, ga je naar je tent om te overnachten. Je wordt midden in de nacht plots wakker gemaakt door een inbreker. Iemand heeft je Cat-A-Log gestolen en je volgt de inbreker naar het gevaarlijke gedeelte van Cat Island. Wat er die avond gebeurt is niet meteen duidelijk. Je wordt wakker met een knallende koppijn, een schram en je kunt ineens alle katten verstaan. Je kwam in aanraking met een Elder Cat en het is nu aan jou de taak om een medicijn te ontwikkelen om je te genezen van deze besmetting! De focus ligt hier dus op een bizar verhaal en dit allemaal via tekstbubbels en een grote hoeveelheid illustraties.

De game focust dan ook volledig op het verhaal en de eerste twintig minuten ben je dan ook alleen nog maar aan het klikken om de inleiding te doorlopen. Dit is waar dan ook de meeste spelers op hun geduld worden getest. Er zijn geen keuzes die de speler moet maken of enige interessante interacties. Er moet simpelweg door alle tekst heen geklikt worden en dit is zeker even wennen. Wanneer er vervolgens wel keuzes gemaakt kunnen worden door speler, zijn deze minimaal en beperkt. Elke keer heeft de speler de mogelijkheid om een romantische, onderzoek, ontdekking of slaap actie uit te voeren. De speler kan maar een maximaal aantal acties uitvoeren waardoor de volgorde of je keuzes bepalen hoe het verhaal zich verloopt. De aantal keuzes blijft dan ook minimaal, zeker in vergelijking met de hoeveelheid tekst en illustraties die er getoond worden. De onderzoek en ontdekking acties geven meer inzicht over het eiland en de ziekte die er rondspeelt. De romantische acties is waar de game zijn imago van heeft gekregen en hier kun je een enkele kat per keer uitzoeken om een romantische relatie mee te beginnen. Denk hier dan voornamelijk aan diepe gesprekken en niet meer zoals sommige spelers mogelijk hadden verwacht. Deze keuzes leveren dan ook verschillende eindes op en de game heeft een groot aantal eindes die de speler allemaal kan proberen vrij te spelen.

Veel herhaling en soms net iets te raar, klik

De game draait hiermee dan ook voor 99% uit het klikken door het verhaal en dit begint na een uurtje toch erg irritant te worden. Met name omdat het niet echt sneller kan. Je moet alsnog wel blijven opletten op het verhaal om die belangrijke keuzes te maken. Bovendien speelt het verhaal zich af over zes verschillende hoofdstukken, één per onderzoeker en hierdoor heb je elke keer weer hetzelfde verhaal wat net ietsjes anders verteld wordt. Gelukkig kun je andere acties kiezen maar er is elke keer toch een grote overlap die redelijk hetzelfde is. Het vinden van al die variaties op keuzes is een interessant concept, maar door de grote hoeveelheid repetitie is dat een enorme uitdaging. Gelukkig helpt de muziek en presentatie dan ook enorm om je door de grote lap tekst heen te helpen. Er zijn een groot aantal verschillende op katten gebaseerde liedjes die voorbij komen en dat levert dan ook regelmatig een glimlach op. De illustraties doen hun werk en past bij het wazige stijltje van de gehele game.

Purrfect Date is dan ook een game die eigenlijk op een simpele manier een heel vreemd verhaal weet te vertellen. Het absurde verhaal is zo raar, dat je onbewust een paar uurtjes lekker zit te klikken om er achter te komen hoe alles nou in elkaar steekt. Maar er zijn dan helaas weer wel momenten waar de herhaling en het tragere tempo van de game het een lange zit maken. De keuzes die de speler kan maken zijn ook regelmatig erg klein of is de impact zo onduidelijk dat je niet weet wat nou daadwerkelijk je impact was van je keuze. Purrfec Date is dan ook meer een ervaring dan een game en voor de mensen die daar zin in hebben, is dit dan ook een aanrader. De muziek is dan ook het hoogtepunt van deze titel en blijft helaas net iets te lang in je hoofd rondhangen….