Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is de nieuwste game die gebaseerd is op de Naruto anime. Het lijkt wel een jaarlijks onderdeel te worden naast de games van Dragonball Z. Er zijn blijkbaar veel gamers die de game in huis halen ondanks dat er weinig verandert binnen de serie. Maar dit wilt ons zeker niet tegenhouden om de volgende Naruto game uit te proberen, ik had er zeker weer zin in, de voorgaande games stelde nooit teleur. CyberConnect2 heeft goed gekeken naar wat beter kon in vergelijking met de voorgaande games en er zijn gelukkig meer verbeteringen dan verminderde elementen. De veranderingen zullen helaas niet iedereen blij maken. Ook mijn wens om gehele afleveringen of volledige stukken uit de anime series in de games te verwerken is nog steeds niet uitgekomen, maar ze beginnen het te leren.

Een hele mond vol

De game is volledig overhoop gegooid als het aankomt op de flow van de game. De ervaring is nu zoveel sneller, beter en plezieriger waardoor het erg goed aanvoelt om de game te doorlopen. Dit is al meteen te zien als we kijken naar het menu. Je kunt kiezen uit een Story, Free Battle en Online modus. Er is een winkel aanwezig en een collectie tab waar je alles wat je hebt verzameld terug kunt kijken. Hier valt meteen op dat we weer een hoop content kunnen vinden, kwantiteit staat hoog aangeschreven bij de ontwikkelaar. Met een rooster bestaande uit 72 karakters is dit een game met enorm veel karakters. Er zijn enkele dubbelen zoals verschillende versies van Naruto, maar dit neemt niet weg dat er heel veel speelbare karakters aanwezig zijn. Je begint met maar tien karakters en je zult dus eerst de gehele Story modus moeten doorlopen om alle karakters vrij te spelen. Dit zorgt voor die nodige motivatie om de Story modus te spelen. Er is daarnaast ook nog heel veel meer te unlocken. Zo kun je diverse titels vrijspelen en kopen, plaatjes voor op je online profiel, items die je kunt gebruiken tijdens gevechten en nog veel meer. Het gaat hier om honderden onderdelen die je moet vrijspelen en aanschaffen. Er is dus genoeg te vinden voor de verzamelaars onder ons. En dit brengt ons meteen bij de modus die je solo voornamelijk zult spelen, de Story modus.

De Story modus laat ons het bekende verhaal van Naruto en diverse andere karakters beleven en dit gaat eigenlijk heel erg vlot. De laadtijden zijn lekker kort en dit zorgt ervoor dat je met een rap tempo door de verschillende vechten heen vliegt. De Story modus bestaat alleen maar uit gevechten en een slideshow van plaatjes met tekst en dialogen. Persoonlijk vond ik dit een verbetering, omdat de game voornamelijk draait om de gevechten. Maar voor de mensen die graag de game meer als een adventure game zouden willen spelen, worden hiermee enorm teleurgesteld. Op het begin zijn er drie verhaallijnen waar je uit kan kiezen zoals het verhaal van een jonge Naruto en volwassen Naruto en als je eenmaal deze verhaallijnen hebt uitgespeeld, unlock je nieuwe verhaallijnen. Er is hier meer dan tien uur aan gameplay te vinden. Elk verhaallijn wordt begonnen en afgesloten met een cinematic en dit laat weer zien waarom ik graag hele stukken van de serie in de game zou willen zien. Zeker in HD ziet alles er lekker strak uit en beloond het enorm om de diverse gevechten te volbrengen.

Ongebalanceerd maar erg leuk

De gameplay van Naruto Generations is ook onder handen genomen met een paar nieuwe elementen. Naruto is altijd al een toegankelijke fighter geweest en Generations is hier geen uitzondering op, het is zelfs de makkelijkste game om in te stappen. Het lijkt op een ingewikkelde game als je de beelden ziet, maar het tegendeel is waar. Je kunt met 1 knop aanvallen, 1 knop verdedigen, 1 knop messen gooien, 1 knop springen en dashen, 1 knop een aflossing uitvoeren en met 1 knop je Chakra opladen. Dit is dus erg snel geleerd, maar het zou geen kwaad gekund hebben om een tutorial aan de game toe te voegen. Je zult namelijk sommige speciale acties zelf moeten uitvogelen. De aflossingen, als je aangevallen wordt achter iemand teleporteren, hebben nu een meter gekregen en elke speler kan 4 aflossingen uitvoeren. De balk loopt langzaam weer vol, waardoor er enige tactiek bij komt kijken. Want wanneer de meter leeg is kan de persoon je aanvallen niet meer ontwijken. Het chakra systeem heeft nu ook een nieuw onderdeel: Awakening. Wanneer je levensmeter laag staat kun je transformeren in je Awakening vorm en hiermee proberen je achterstand in te halen. De balans daarentegen is bij sommige karakters zoek, maar dit is ook te verwachten met zo’n groot rooster. Dit zorgt er ook voor dat elke wedstrijd een onvoorspelbaarheidfactor heeft en iedereen kans heeft om te winnen. Snel rammend achter elkaar op de aanvalsknop is hier een valide strategie. De game weet daarnaast genoeg mogelijkheden te geven aan spelers die er iets meer tijd in te steken om beter te worden. Waarmee de game online erg vermakelijk kan zijn en ook nog eens erg goed werkt.

Het onderdeel wat toch wel de show steelt is het grafische stijltje die de afgelopen games op het beeld toveren. Het menu ziet er erg goed uit en de game weet de sfeer en stijl van de anime perfect weer te geven. De dialogen zijn degelijk en de cinematics zien er enorm strak uit. Het is dan weer wel erg jammer dat veel van de omgevingen erg veel lijken op de omgevingen die we hiervoor hebben gezien en de mogelijkheid om de Japanse stemmen aan te zetten is natuurlijk een mooie bonus. Een extra gimmick van de game is dat het gebruik maakt van het Naruto kaartspel. Je kunt codes invoeren om extra’s te unlocken. De codes zijn niet uniek waardoor je ze gewoon kan googelen. Een leuk idee, maar meer niet. Wat dan weer wel een erg leuk systeem is dat de profielen van mensen online als kaarten worden weergegeven, wanneer jij van iemand wint krijg je zijn kaart en ook de elementen die erop staan. Zo hoef jij niet alles vrij te spelen op de normale manier.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations is hiermee een welkom nieuw deel in de serie en het scoort eigenlijk op alle vlakken een ruime voldoende. Het zijn meer kleine elementen waar de game waardevolle punten laat liggen. Er mogen namelijk wel meer cinematics in de game zitten en voor sommige zal het ontbreken aan een adventure gedeelte een gemis zijn. Het vechten heeft niet al te veel diepgang, maar is gewoon erg leuk om eens op te pakken. De omgevingen zijn wel heel erg hetzelfde en ze hebben geen invloed. De nieuwe gameplay extra’s zorgen ervoor dat er weer iets meer strategie nodig is, zonder dat je lange combo’s uit je hoofd moet kennen. Als je Naruto fan bent, dan is het zeker een aanrader, ben je het niet dat is het een leuke titel met veel content.