Een jaar geleden konden we al met Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations aan de gang en blijkbaar heeft deze titel het goed gedaan voor de uitgever. Want nu komt er een nieuw deel uit in de Ultimate Ninja Storm serie. Het vorige deel scoorde overal boven een voldoende, maar liet vooral veel liggen rond de diepgang van de gameplay en het verhaal. Met Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 hebben ze weer een nieuwe kans om die punten te verbeteren en een geweldige Naruto ervaring op je beeldscherm te toveren.

Mag ik ook eens vechten?

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 gaat direct verder waar het tweede deel ophield. Naruto heeft in het tweede deel na veel moeite het dorpje gered van het ene kwaad en nu staat er in het derde deel alweer de volgende voor de deur. De vijf grote steden moeten hierdoor bij elkaar komen met de vierde ninja-oorlog als gevolg. Met deze intro wordt al meteen duidelijk dat er in dit deel meer naar de fans is geluisterd en de focus volledig op het verhaal is komen te liggen. Dit zorgt ervoor dat we met enorm lange cutscenes te maken hebben, heel veel dialogen en nog meer lange cutscenes. Dit is op het eerste gezicht geen ramp, want de game ziet er visueel erg strak uit. Dit was bij de vorige delen ook al aan de orde, maar hier is de schaal net iets groter en wordt het net iets spectaculairder in beeld gebracht met de keuze tussen Engelse en Japanse dialogen. Maar als we dan kijken wat we daadwerkelijk bijvoorbeeld in de eerste anderhalf uur hebben gedaan, dan is dat bar weinig. Met 5 gevechten en wat rondlopen in een stad wat mogelijk 10 procent was van die anderhalf uur hebben we hier meer met een interactieve anime te maken dan een echte game. Voor de niet trouwe Naruto lezer en kijker is het een stuk moeilijker om hier in te komen. Er worden met een rap tempo een grote lading karakters geintroduceerd zonder enige achtergrond informatie. De Naruto serie is gelukkig niet voor niets enorm populair, omdat het verhaal namelijk erg sterk en vermakelijk is. Dit redt de game en zorgt ervoor dat je als fan en na wat moeite als niet fan met alle plezier de cutscenes en dialogen doorkijkt. Hierbij moet natuurlijk wel gezegd worden, dat als je de game speelt voor de gameplay dan ben je bij dit deel aan het verkeerde adres.

De gameplay bestaat ruwweg uit drie delen: verkenning, arena gevechten en brawl gevechten, waarbij de laatste een nieuwe toevoeging is aan de serie. Het verkenningsonderdeel bestaat voornamelijk uit veel rondlopen door de omgevingen die we van de serie kennen. Er zijn diverse mensen op straat waar je mee kunt praten en diverse objecten kun je kapotslaan voor nodige extra items en geld. Er zijn enkele kleine opdrachten die je krijgt, maar deze houden vaak niet meer in dan gewoon van punt A naar punt B wandelen. Dit in combinatie met de lange cutscenes zorgt ervoor dat je al snel verlangt naar een gevecht. De arena gevechten zijn weinig verandert met de vorige delen. Je kunt wederom Chakra aanvallen doen, voorwerpen gooien en een aanval ontwijken. De actie is altijd spectaculair maar hiervoor wordt wel de diepgang ingeleverd. Je kunt de gehele game doorspelen door zo snel mogelijk op een enkele knop te rammen. De uitdaging komt pas bij de score en bonus opdracht die je krijgt tijdens een gevecht, deze is regelmatig wat moeilijker te halen. De arena gevechten zijn dus weinig verandert en veel van de aanvallen hebben we natuurlijk al eens eerder voorbij zien komen. Gelukkig bevat de game een grote hoeveelheid karakters, zowel speelbaar als extra’s, waardoor het er altijd wel anders uitziet. De speelstijl is zo goed als hetzelfde bij elk karakter en dat is dan weer wel jammer.

Spectaculaire acties

Tijdens bepaalde gevechten komen er ook onderdelen voor met kleine quick time events. Deze voegen niet heel veel toe en ze duren meestal ook heel erg kort. Ook is het mogelijk om regelmatig te kiezen tussen twee mogelijkheden, die het verloop iets veranderen. Maar wat dan weer wel een echte nieuwe toevoeging is, zijn de brawl gevechten. Bij deze gevechten loop je door een omgeving waar je elke keer een groep vijanden tegenkomt. Hier komt al wat meer tactiek bij te kijken, want je wilt niet geraakt worden door de grote groep vijanden. De game duurt meer dan tien uur, waardoor de game veel inhoud heeft, maar toch voornamelijk uit verhaal bestaat. Naast de adventure modus is er een mogelijkheid om tegen mensen online te spelen of gewoonweg op de bank tegen iemand te strijden. Iedereen pakt de game zo op en dit maakt het voor iedereen een aangename ervaring. Maar zoek je een grote fighting game op online gebied dan biedt dit toch echt niet genoeg en zijn de karakters niet divers genoeg. De balans schommelt hier ook nog eens en dat is dan ook weer jammer.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 3 is hiermee een titel geworden die voor een kleine groep mensen interessant is. Als je nog nooit van Naruto gehoord hebt, zal de beloning klein zijn als je de game doorloopt. Maar heb je een paar afleveringen gekeken of volg je het vanaf de eerste aflevering dan is er veel te beleven. De game stelt grafisch niet teleur en de gameplay is ondanks simpel leuk om uit te voeren. In vergelijking met de vorige titel zijn ze nu de andere kant opgeslagen, waardoor ik hoop dat het volgende deel een beter balans kan vinden.