Vorig jaar waren we enorm enthousiast over Mario + Rabbids Sparks of Hope en gaven we de game zelfs een tien. Het is dan ook enorm jammer om te lezen dat de game het toch een stuk minder goed heeft gedaan naar verwachting en een kleine groep spelers de game wisten te vinden. Maar dit weerhoudt Ubisoft gelukkig niet om de game alsnog te voorzien van nieuwe DLC. We zijn onderhand alweer aangekomen bij de derde uitbreiding waar Rayman de gekke Mario + Rabbids wereld bezoekt. De derde uitbreiding is de laatste DLC die onderdeel is van de Season Pass en met Rayman lijkt het erop dat Ubisoft het zware geschut ingezet heeft om sterk te eindigen. Is dit dan ook het moment om de game alsnog een kans te geven, de Season Pass aan te schaffen of zelfs alles op te pakken als dit de eerste keer is dat je van de game hoort? Lees snel verder.

De derde uitbreiding

De uitbreidingen voor Mario + Rabbids Sparks of Hope staan los van het basisspel waardoor je meteen kunt beginnen aan een uitbreiding zonder de oorspronkelijke game te hebben uitgespeeld. Er wordt wel aangeraden om het basisspel eerst te voltooien om van de uitbreidingen zonder problemen te kunnen genieten en alle mechanics te snappen. Je kunt zelfs de andere uitbreidingen overslaan en meteen de derde uitbreiding starten. Ik zou zelfs zeggen dat je alleen de introductie van het basisspel nodig hebt. Snap je hoe je de Sparks en vaardigheden van de verschillende personages inzet dan kun je zonder problemen de uitbreiding starten. De derde uitbreiding zet dan ook de trend voort van de andere uitbreidingen. Er worden niet zozeer meer uitdaging of voorwerpen toegevoegd, maar bieden de uitbreidingen meer levels en verhaal. En dat is in het geval van deze game geen groot minpunt.

Rayman in the Phantom Show begint met Rayman die via een gouden ticket aankomt bij het Space Opera Network, een vervallen tv-studio die voor het hele sterrenstelstel tv-programma’s produceert. Rayman komt toevallig twee Rabbids tegen, Rabbid Peach en Rabbid Mario, die ook een uitnodiging hebben ontvangen. Phantom is hier een terugkerend karakter uit het basisspel en stuurt onze drie helden op pad om verschillende studio’s te bezoeken en de boel te verlossen van het zwarte goedje wat de studio onbruikbaar heeft gemaakt. Rayman is hier dan ook meer een gast in Mario + Rabbids dan andersom, waar we de wereld van Rayman bezoeken. Dit is dan misschien wel de grootste teleurstelling, de DLC maakt weinig gebruik van het rijke Rayman universum. Rayman past nog steeds perfect bij deze wereld, want oorspronkelijk waren de Rabbids vijanden van Rayman. Er wordt bijvoorbeeld meteen een grapje gemaakt over het missen van armen en benen door de Rabbids en dit zorgt ervoor dat de DLC nog steeds vol zit met genoeg humor.

Rayman staat centraal

De uitbreiding zet dan ook de trend voort van de rest van de game en geeft alles een enorm hoge productiewaarde. De DLC zit vol met vette cut scenes, nieuwe omgevingen en puzzels. Je bestuurt tussen de gevechten door Rayman en deze biedt dan ook een paar extra mogelijkheden. Je kunt nu met je vuist dozen kapotslaan en voorwerpen die in de lucht hangen van veraf oppakken. Dit geeft wat extra mogelijkheden voor simpele puzzels en houdt het rondlopen fris. De game bevat zelfs wat meer platform elementen die meer aansluiten bij Rayman. Je kunt niet overal springen, maar de springplatformen zorgen ervoor dat je kunt rondvliegen op specifieke plekken en maken de levels erg anders dan de voorgaande uitbreidingen. De drie studio’s bieden elk een nieuw thema: piraten, middeleeuwen en het Wilde Westen, het resulteert allemaal in een kleurrijke en diverse ervaring.

In de gevechten bestaat je groep dan ook voornamelijk uit onze drie helden. Je hebt hier niet alleen toegang tot alle Sparks van het basisspel, maar Rayman heeft een hoop extra mogelijkheden gekregen. Rayman kan verschillende outfits aantrekken die je toegang geven tot diverse aanvallen. Je kunt tornado’s op je vijanden afsturen, turrets gooien en zelfs rondvliegen op een enorme raket. Rayman vliegt met gemak door grote hoeveelheden vijanden heen. Je kunt zelfs veel van deze aanvallen tegelijk in één beurt gebruiken en combineren, waardoor de game mogelijk zelfs iets makkelijker aanvoelt dan de voorgaande uitbreidingen. Rabbid Peach kan zelfs een kloon neerzetten en Rabbid Mario heeft al snel toegang tot meerdere aanvallen. Je merkt dan ook dat je veel agressiever speelt dan in het basisspel.

Vijf uur extra

Gelukkig zijn de gevechten dan ook nog steeds erg leuk en weet de game op de juiste manier tactiek met plezier te combineren. De drie studio’s bieden elk andere uitdagingen en eindbazen. Met name het piratenlevel springt er hieruit, waarbij je het opneemt tegen een enorme inktvis en je constant in beweging moet blijven. Als je alleen focust op het zo snel mogelijk voltooien van een omgeving dan zul je binnen een paar uur de uitbreiding uitspelen. Wil je de uitbreiding 100% uitspelen en alle geheime voorwerpen vinden dan zul je meer dan vijf uur bezig zijn. Er is hier weinig overlap met de rest van de game en je kunt Rayman dus ook niet meenemen naar het basisspel. De Phantom eindbaas is erg leuk aangekleed, maar herhaalt hier helaas wat onderdelen waardoor het einde niet zo explosief en nieuw aanvoelt als je zou verwachten.

De derde DLC Rayman in the Phantom Show voor Mario + Rabbids Sparks of Hope is dan ook een erg solide uitbreiding. Het behoudt de kwaliteit van het basisspel, geeft spelers een nieuw verhaal en meer gameplay die we al kennen van de rest van de game. Rayman is een erg toffe toevoeging en met zijn grote hoeveelheid aanvallen een echt genot om op het slagveld te gebruiken. Als je de season pass al hebt dan is het een no-brainer om de uitbreiding een keer op te starten. En nu we weten wat de drie uitbreidingen inhouden, kunnen we zeggen dat de season pass het echt waard is. Je kunt de game met season pass nu in veel gevallen met korting aanschaffen en dan krijg je driekeer zoveel spel voor de prijs van het basisspel.