Helaas blijkt het genre vliegsimulatie weinig goeds te zijn op consoles en pc. Elke keer komen we in diverse luchtgevechten terecht, maar lang blijft het niet boeien. Ook het grote publiek blijkt niet warm te lopen van vliegsimulaties, zo kon Blazing Angels geen grote verkopen realiseren en ook het recente HAWX bleek weinig in huis te hebben. Daarom waren we ook erg huiverig toen we de game IL-2 Sturmovik: Birds of Prey te review kregen. Bovendien heeft de ontwikkelaar 1C Company nog erg weinig titels gemaakt en dit zorgde er zeker niet voor dat onze verwachtingen steeds beter werden. Maar als je wat verder kijkt blijkt dat deze ontwikkelaar met de serie IL-2 redelijk wat succes heeft geboekt en de games zeker niet slecht waren.

Van arcade tot simulatie

In deze Tweede Wereldoorlog vliegsimulatie heb jij de keus om met 42 vliegtuigen de 50 missies veilig en succesvol te volbrengen. De hoeveelheid vliegtuigen is zeker erg hoog en de hoeveelheid missies lijken mogelijk op het eerste gezicht erg weinig, maar al snel kom je er achter dat de missies een flinke tijd kunnen duren, waarmee deze game genoeg vlieguurtjes bevat. Maar voordat je met de missies begint, is het verstandig om de tutorial eerst af te lopen om zo de basisbeginselen van deze game onder de knie te krijgen. Je zult deze tutorial op arcade niveau spelen en dit lijkt meteen al redelijk pittig voor de onervaren piloten. De tutorials zijn duidelijk en erg handig, mits je de ondertitels van het commentaar aanzet. Zo kan je gemakkelijk de aanwijzingen volgen zonder je geluid op maximaal te zetten. Zo zul je leren vliegen, opstijgen en landen, maar ook hoe je raketten moet afvuren, bommen moet laten droppen en hoe jij je andere piloten bevelen kunt geven. En hier valt al meteen op dat dit geen luchtige game is en er genoeg te beleven valt.

In de tutorials leer jij dus hoe jij je vliegtuig moet besturen en dat gaat als volgt. Je zult met de linker stick je neus omhoog en naar beneden kunnen laten gaan en je vliegtuig kunnen laten spinnen. Met de rechter stick bestuur jij je snelheid en kun jij rechts of links gaan zonder je gehele vliegtuig te hoeven kantelen. De besturing is dus redelijk simpel, maar het vergt natuurlijk flink wat oefening voordat jij alles kunt uitvoeren zonder enige fout te maken. Naast het besturen kun je door de linker trigger in te drukken de camera aan een vijandelijk vliegtuig locken, zodat je hem makkelijk kunt opsporen en jij je makkelijker kunt focussen op het richten van je gun. Ook heb je de mogelijkheid om met je D-pad je medepiloten de standaard bevelen zoals val aan, verdedig of volg mij te geven. Niet erg vernieuwend, maar zeker in de wat moeilijkere missies zijn jouw medepiloten cruciaal.

Missies redelijk divers

De missies die jij zult tegenkomen zijn redelijk divers. De ene keer moet je vijandelijke vliegtuigen neer halen of afleiden, maar de andere keer moet jij doelen op de grond vernietigen en dit gebeurt op een redelijk tempo, mits jij de onderdelen redelijk vlot kunt uitvoeren. Zo wilt het nog wel eens gebeuren dat je een lange tijd achter het laatste vliegtuig aanvliegt, omdat je hem maar niet te pakken krijgt. Dit kan soms de snelheid uit het spel halen, maar in het algemeen volgt de actie elkaar lekker op. En hierbij telt meteen ook mee op welk moeilijkheidsgraad jij deze game speelt. Op arcade heb je heel veel hulpmiddelen waarmee jij alles makkelijk kunt vinden, het richten makkelijker is en je niet in een spin zult geraken. Maar zet je hem op realistic modus dan worden de hulpmiddelen al naar beneden geschroefd en is alles een stuk moeilijker. Maar zet jij hem op simulatie dan zul jij toch echt stalen zenuwen moeten hebben, want dan is deze game een ware nachtmerrie. Wel is leuk om te vermelden dat de simulatie modus toch erg anders is als de andere twee modi. De camera zal niet achter je vliegtuig hangen, maar in je cockpit. Zo zal jij je doelen vanuit je cockpit moeten vinden en bestuurt je vliegtuig extreem realistisch. Gedurende de gehele vlucht zal jij door elkaar geschud worden, is elke beweging van je stick gevaarlijk en heb je enorm veel oefening nodig om enige trucs uit te voeren. Deze game heeft zeker voor elke speler wat te bieden, zo zal de arcade speler veel plezier aan deze game kunnen beleven door eerste de makkelijkere modus te kiezen en vervolgens op de realistische te spelen. Maar ook zullen de simulatie fans hier aan hun trekken komen.

Op gameplay gebied en besturing scoort deze game zeker goed, maar daar draait deze game niet geheel om. De graphics tellen natuurlijk ook mee. En deze zijn zeker niet slecht. Zo zijn de vliegtuigen erg gedetailleerd en hebben ze allemaal en redelijk uitgebreid schademodel. De omgevingen zijn ook divers en lijken erg gedetailleerd. Natuurlijk geldt hier dat je niet al te laag moet vliegen, want hier zijn deze games meestal niet op gebouwd. Ook de rook effecten en explosies zien er redelijk spectaculair uit. Helaas kan de game soms kaal ogen, maar dit ligt er dan gewoonweg aan dat jij naar niks anders dan de lucht zit te kijken. Het is niet de mooiste game, maar geeft genoeg om van te genieten. De muziek in deze game is gemaakt door Jeremy Soul, bekend van Guild Wars, Oblivion, Dungeon Siege, Star Wars and the Old Republic en Supreme Commander. De muziek is hierdoor zeker goed te noemen, lekker episch en spannend.

Er is ook multiplayer

Naast de singeplayer heb je ook de mogelijkheid om al je tijd in de multiplayer te stoppen en dit met maximaal 16 man. Je hebt een redelijke hoeveelheid opties waar je uit kunt kiezen en ook zijn er redelijk wat verschillende modi om te spelen. Zo heb je de mogelijkheid dat je bepaalde plekken moet bombarderen of gewoonweg elkaar uit de lucht moet schieten. En dit zorgt voor een degelijke en solide multiplayer.

IL-2 Sturmovik: Birds of Prey is tegen alle verwachtingen in een erg vermakelijke game die veel te bieden heeft. Ik heb me zeker flink wat uurtjes vermaakt en de game ziet er ook nog eens redelijk uit. De missies zijn redelijk divers en de tutorials zijn duidelijk. Ook is de muziek gemaakt door Jeremy Soul, wat zeker geen kleine naam is en biedt de multiplayer flink wat opties. Een game die hierdoor goed scoort en zeker een potentiƫle aanrader is als je een leuke en degelijke vlieg simulatie zoekt.