De populariteit van de ‘Waar is Wally?’ boeken laat al jaren zien dat mensen zich met plezier blindstaren om een klein aantal verborgen voorwerpen of personen te vinden. De Hidden Through Time serie neemt dit idee en vertaalt dit met veel succes naar het grote scherm. Het eerste deel stuurde de speler terug in de tijd op een historische zoektocht tussen de Vikingen, piraten en de Romeinen. Het tweede deel, Hidden Through Time 2: Myths & Magic, voegt meer fantastische en magische elementen toe aan deze formule. Het klinkt als een kleine verandering, maar het maakt de speurtocht alleen nog leuker.

Vier verschillende tijdperken

Hidden Through Time 2: Myths & Magic is een verborgen voorwerpenspel waar de speler een groot met-de-hand-getekend level voorgeschoteld krijgt. In elk level zijn er een aantal voorwerpen verstopt die de speler moet vinden en aanklikken. De kleurrijke levels zitten vol leven met bewoners die rondlopen, dieren en natuur die bewegen en een groot aantal details die het de speler moeilijk maken om de verborgen voorwerpen snel terug te vinden. De voorwerpen die de speler moet vinden, staan onderaan het scherm weergegeven en door een voorwerp te selecteren krijg je een kleine hint of raadsel. Deze hints zorgen er in veel gevallen voor dat de levels geen uren duren omdat je ruwweg een idee hebt waar je moet zoeken. Aan de andere kant kun je de hints op verschillende manieren interpreteren en je op een verkeerd spoor zetten. In beide gevallen is het resultaat erg positief, omdat de makers veel creativiteit en liefde hebben gestoken in zowel het verstoppen van de voorwerpen en het hinten naar waar deze voorwerpen te vinden zijn.

De campagne bevat vier verschillende tijdperken met elk acht verschillende levels. De levels en het aantal voorwerpen beginnen klein, maar de latere levels zijn erg groot en laten de speler naar een groot aantal verschillende voorwerpen zoeken. De vier tijdperken zijn de Middeleeuwen, de magische tachtiger jaren, Griekse mythologie en 1001 nachten en de game biedt hierdoor een mooie variatie aan levels en omgevingen. Een leuk deuntje op de achtergrond, die niet snel in herhaling valt, maakt het totaalplaatje compleet. Je merkt helaas wel dat de game zelfs op de Playstation 5 veel moeite heeft met alle details die op het scherm te vinden zijn. De framerate dropt regelmatig onder 24fps als je snel rondkijkt en dit is ook te zien tijdens de laadschermen. Dit zit de gameplay zeker niet in de weg, maar is wel jammer om te zien voor een game waar de rest zo netjes is afgewerkt.

Kijken en klikken

Hidden Through Time is oorspronkelijk een game gemaakt om te spelen met een muis. Op de Playstation 5 zul je een cursor met de analoge stick moeten bewegen en de camera met de andere analoge stick. Dit werkt in het algemeen erg goed en vlot. Wanneer jij je cursor op een voorwerp laat hangen, blokkeert dit helaas wel het bewegen van de camera. Dit is even wennen, omdat je regelmatig je cursor laat hangen op een voorwerp voor een hint. Met de triggers zoom je in en uit en met een simpele druk op de knop kun je interacteren met het level. Je kunt hier niet alleen de voorwerpen die je moet vinden selecteren, je kunt ook huizen en verborgen ruimtes vinden door op bijvoorbeeld een berg te klikken. Dit is een erg leuke toevoeging omdat er in elk huis een klein verhaaltje te vinden is.

Een nieuwe optie hier is ook dat je tussen twee verschillende momenten kunt wisselen. Zo kun je bijvoorbeeld wisselen tussen overdag en ’s nachts of zon en regen. De voorwerpen die je moet vinden, zijn soms alleen te vinden zijn in één van die momenten en sommige voorwerpen zijn op beide momenten te vinden. Bij elk voorwerp staat een klein icoontje en dit zorgt er gelukkig voor dat je niet compleet blind staart op een level, omdat het voorwerp op dat moment niet aanwezig is. De vier verschillende tijdperken zijn dan ook welkome toevoegingen. Zo zit de game vol met referenties naar verschillende bekende films, zoals Lord of the Rings, Back to the Future en Dungeons and Dragons. Met elk tijdperk zul je minimaal een uur kwijt zijn om alles te kunnen vinden. Maar gelukkig houdt de game hier niet op. De game bevat ook een eigen editor waar spelers hun eigen levels kunnen maken. Deze editor zit wonderbaarlijk goed in elkaar en is supermakkelijk te gebruiken. Een muis zou hier wel een stuk makkelijker zijn en ik zie hier dan ook spelers op de console iets minder snel gebruik van maken. Ben je tevreden met je creatie dan kun je deze ook delen met andere spelers online. De huidige onlinelevels verschillen nog wel erg veel in kwaliteit en de makers zouden hier goed aan doen om iets meer eisen te stellen aan de levels, voordat deze met de rest van de wereld gedeeld worden.

Een mooie toekomst

Hidden Through Time 2 is hiermee het perfecte ontspanningsspel. Er zijn geen tijdslimieten, scores, strafpunten of grote fouten die je kunt maken. Je kunt de game ook mooi samenspelen, een extra paar ogen helpen hier zeker hen maakt de game nog leuker. Het ziet er erg kleurrijk uit en met editor en hopelijk een actieve community kun je nog veel meer levels verwachten. De enige frustratie die hier te vinden is als je voorwerp niet kunt vinden. Zo heb ik zeker tientallen minuten lopen zoeken naar een lepel om hem eindelijk op een erg logische plek terug te vinden. Het overwinningsgevoel was groot na het eindelijk vinden van die lepel en dat is dan ook de reden waarom dit soort boeken en spellen al jaren populair zijn.