Soms zoek je gewoon een game zonder stress. Een game waar je niet elk moment een game-over scherm te zien krijgt, verkeerde keuzes kunt maken die meteen tientallen uren moeite de prullenbak in gooien of je constant zorgen laat maken over je ranking op het online slagveld. Jaroslav Meloun, ook wel bekend onder de éénpersoons indie studio Rendlike, speelt al langer met dit idee en komt nu met de game FixFox. FixFox is een sci-fi top-down avonturenspel die, niet geheel verrassend, draait om een vos die dingen repareert. Het is een avonturenspel wat zich volledig focust op het ontdekken, puzzelen en verzamelen van voorwerpen zonder een element van geweld toe te voegen. Dit maakt de game meteen geschikt is voor een jongere doelgroep, maar weet ook serieuze onderwerpen zoals vriendschap, milieu en ethiek op een luchtige manier aan te kaarten. De game bestaat uit een hoop losse onderdelen, maar weet de ontwikkelaar dit alles uiteindelijk tot één mooi geheel te maken?

Geen schroevendraaier in zicht

Vix de vos weet het niet echt goed te vinden met de andere ruimte monteurs, maar dankzij je kennis van technologie wordt je op een belangrijke missie gestuurd samen met een robot genaamd Tin. Tin geeft je constant tips en de dialogen met Tin zijn vlot en erg leuk geschreven. Na je aankomst op de mysterieuze planeet Karamel ontdek je dat niet alles is zoals het lijkt. Ten eerste is het gebruik van gereedschap verboden en moet jij je dus redden met diverse andere voorwerpen die de klus kunnen klaren. Zo zijn een muntje en een spatel goede vervangers voor een schroevendraaier en kun je maar 5 voorwerpen tegelijk repareren zonder opgepakt te worden door een groot ruimteschip. Het repareren van voorwerpen blijkt dus niet zo gemakkelijk te gaan als je had gehoopt en je raakt hierdoor al snel verstrengeld in een vreemd en grappig avontuur met de plaatselijke bewoners. Het repareren van kapotte voorwerpen, is namelijk één manier om de plaatselijke bewoners te helpen.

De planeet ligt vol met kapotte voorwerpen en als je een kapot voorwerp tegenkomt, kun je hierop klikken. Je krijgt hier vervolgens een klein circuit te zien en het is aan jou om uit te vinden hoe je de voorwerpen kunt gebruiken om het weer werkend te krijgen. Dit kan het verbinden van twee draden zijn door tape te gebruiken of een knop aanzetten om spanning op alles te zetten. Je gebruikt hier diverse vreemde voorwerpen voor en is een leuke frisse manier om je verzamelde voorwerpen in te zetten. Naarmate je verder in het spel komt, heb je steeds vaker meer voorwerpen nodig met bepaalde eigenschappen. Gelukkig is er genoeg rommel te vinden zoals pleisters, bananen, tandenborstels, spatels, postzegels in de grote open wereld die je top-down kunt verkennen. Overal zijn voorraden te vinden die piraten hebben achtergelaten. Je ontmoet handelaars die je misschien iets aanbieden dat je nodig hebt en sommige voorwerpen zijn alleen te verkrijgen door kapotte apparaten, zoals broodroosters en ovens, van de bewoners te repareren. Wat je ook nodig hebt, het is vaak wel ergens te krijgen. Zelfs naarmate het spel vordert en er nieuwe voorwerpen nodig zijn, zit je gereedschapstas al snel vol met een enorme hoop rotzooi.

Orakels en piraten

Elke dorpje heeft een paar belangrijke plekken die je kunt bezoeken. Zo zijn er orakels die nieuwe voorwerpen voor je kunnen ontcijferen. Dit is soms enorm handig als je echt niet weet waarvoor je een voorwerp zou kunnen gebruiken. Het is dan wel jammer dat de game je forceert om dit met elk nieuw voorwerp te doen, waardoor je niet zelf tot een oplossing kunt komen. En zo lijken er veel andere mechanismes in het spel te zitten die je proberen dwars te zitten zonder een echt voordeel of nadeel te geven als jij je hier wel of niet aanhoudt. Zo kun je door een radio te vinden het aantal voorwerpen die je maximaal mag repareren resetten of het aantal voorraden die je kunt plunderen. Doe je dit niet dan zal je of door de politie of piraten opgepakt worden. Dit klinkt erger dan je zou denken. Zolang je een mooie sticker bij je draagt dan zullen ze de rest van je spullen met rust laten. Heb je geen sticker dan verlies je een paar van je verzamelde voorwerpen. Ook wordt het na een tijdje donker en kun je alles moeilijk zien. Je kunt dan met een gevonden slaapzak skippen naar de ochtend, maar dit lijkt er wederom alleen in te zitten om de speler iets van weerstand te geven. En dit brengt ons op het grootste minpunt van de game en dat is de onduidelijk omschreven opdrachten die je moet uitvoeren. Deze onduidelijkheid zorgt er niet alleen voor dat je soms minuten lang loopt te zoeken naar iets om aan te klikken, maar ook het volgen van een dwaalspoor wat je uiteindelijk niks oplevert.

Maar toch heeft de game iets aantrekkelijks en verslavends om je de 12 uur durende verhaallijn te laten doorlopen. Het klopt dat haast alle taken in deze game te omschrijven zijn als ga van punt A naar B om voorwerp X te vinden. En na die 12 uur ben je er ook wel echt klaar mee, maar toch weet de game je geheel tot het eind mee te nemen. Dit komt mede door de vrolijke pixelartstijl en de frisse 16-bit soundtrack. Het rondrijden op je ruimtescooter om sneller van punt A naar B te krijgen is tof en de game weet elke keer op tijd iets nieuws te introduceren om het interessant te houden. Zo is het repareren van een ruimtestation in de ruimte een hoogtepunt en zijn de grote robots en drones leuke elementen die je elke keer weer kunt gebruiken om een puzzel op te lossen. Ook het verhaal en de dialogen zijn wonderbaarlijk leuk en grappig geschreven en bevatten een hoop interessante plot twists en flashbacks om je meer inzicht te geven over de vreemde geschiedenis van onze toekomst.

Een spatel is niet altijd een schroevendraaier

FixFox is hiermee een enorm toffe game met een hoop interessante spelelementen die in veel gevallen netjes samenkomen. Het is een game zonder haast, druk of grote fouten. Je kunt alles op jouw eigen manier en snelheid ontdekken. Het is een game die je met gemak aan bijvoorbeeld een twaalfjarige kunt geven, maar ook voor de oudere gamer zit de game bomvol humor en ontdekking. Maar dit is ook meteen een risico. Spelers die meer uitdaging zoeken of een enorme beloning verwachten als ze een puzzel oplossen, kunnen deze game beter overslaan. Uiteindelijk is deze game niet voor iedere speler het juiste gereedschap.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com