De rpg van het jaar 2009 Dragon Age: Origins lijkt alweer jaren achter ons te liggen door een aantal andere grote rpg’s zoals Final Fantasy XIII en Mass Effect 2. Maar desalniettemin blijft Dragon Age een geweldige rpg en sommige mensen zullen nog steeds in de wereld Ferelden vertoeven. Voor de mensen die hem allang hebben uitgespeeld of de mensen die nu weer eens wat anders willen, komt Bioware met een uitbreiding Dragon Age: Origins – Awakening genaamd. Een uitbreiding die qua grote net tussen een volwaardige game en downloadable content ligt. Bij een dergelijke uitbreiding is er natuurlijk de vraag of we te maken hebben met een volwaardig extra gedeelte van het originele spel. Of dat we te maken hebben met een uitbreiding waarbij de makers het zichzelf erg gemakkelijk gemaakt hebben om wat extra geld te verdienen. Het laatste blijkt zeker niet waar te zijn.

Wederom de Darkspawn

Voor de mensen die het origineel nog niet uitgespeeld hebben, zullen een enorme hoeveelheid aan spoilers aan het begin mee krijgen, dus wees gewaarschuwd. Dit is natuurlijk niet raar, doordat de uitbreiding verder gaat waar het origineel ophield. Als nieuwe leider van de Grey Wardens heb jij nu de touwtjes in handen. Je hebt de Blight uitgeschakeld en iedereen geniet van het mooie leven dat ze hebben. Maar als jij eenmaal aankomt bij je nieuwe basis Vigil’s Keep blijkt het tegendeel waar te zijn. Je wordt aangevallen door slimmere en beter georganiseerde Darkspawn. Haast alle andere Grey Wardens zijn verdwenen en er blijkt een tweestrijd te zijn ontstaan. Het verhaal zit wederom ijzersterk in elkaar. Je wordt er meteen ingezogen en de eerste 5 minuten zijn meteen al spannend en krijg jij allerlei ellende over je heen gegooid. Het verhaal zorgt ervoor dat je een nieuw gedeelte kunt ontdekken in de wereld Ferelden en zorgt voor de nodige uurtjes speelplezier. Deze uitbreiding is zeker goed voor twintig uur gameplay, waarmee je dit haast kunt zien als een volwaardig vervolg. Voor het kleine bedrag wat deze uitbreiding kost, krijg je dus zeker waar voor je geld.

Maar voordat jij begint met de avonturen in Awakening kan jij bepalen of jij verder gaat met je originele personage uit Origins. Er zijn helaas nog wel een aantal haken en ogen omtrent het overzetten van je personage. Zo kan het zijn dat bepaalde keuzes in Origins ervoor hebben gezorgd dat jouw personage het niet heeft overleefd. Maar wees niet getreurd, de mensen waarbij dit gebeurd is, kunnen met een nieuw personage beginnen. Dit is wel jammer natuurlijk voor de mensen die uren en uren in het personage hebben gestoken. Daarnaast is het ook erg jammer dat al jouw kleine keuzes in het origineel weinig uitmaken in Awakening. Je moet dus niet denken aan Mass Effect 2 perikelen waarbij alle kleine keuzes in het vervolg ook daadwerkelijk iets uitmaken. Ook de exacte manier van overzetten is niet erg duidelijk. Zo is er weinig grip te krijgen over welke spullen je nou werkelijk meeneemt naar Awakening en welke niet. De spells, skills en stats worden wel allemaal één op één overgenomen en anders hadden we zeker niet verwacht. Er is namelijk in Awakening een hogere level cap van 35 te vinden, meer skills, items en andere mogelijkheden om je personage verder uit te breiden. Genoeg om elke speler tevreden te houden en er worden zelfs kleine minpunten op het gebied van balans uit het origineel verholpen.

Wees de baas over een stuk land

Een nieuw onderdeel in Awakening is het feit dat je als leider van de Grey Wardens ook regeert over een stuk land. Je zult in het spel ook diverse keuzes moeten maken over jouw soldaten en hoe je deze inzet. Moet je beslissingen nemen in diverse rechtszaken en zul jij ook moeten zorgen dat het normale volk genoeg voedsel tot zijn beschikking heeft. Doordat je regelmatig diverse keuzes moet maken en ze ook daadwerkelijk invloed hebben op het spel, krijg je het gevoel alsof je werkelijk regeert over dit land. Daarnaast zijn er ook diverse nieuwe personages in het spel te vinden zijn. Het is zelfs zo dat haast geen één personage uit Origins een cameo maakt en dit is een gemiste kans. Gelukkig zijn de nieuwe personages wel zo interessant dat dit een gedeelte van het gemis goed maakt. Naast het regeren valt er weer genoeg ouderwets te ontdekken hoewel er niet zoveel grote steden te vinden zijn, is er genoeg te vinden zoals diverse dungeons en andere stukken land voor mogelijk nieuwe personages of nieuwe items.

Dragon Age: Origins – Awakening is hiermee een volwaardige uitbreiding op het origineel en biedt genoeg content voor het kleine bedrag. Het verhaal is wederom erg interessant en zuigt je meteen op. Ook de extra mogelijkheden zoals items, skills en spreuken zijn divers en uitgebreid genoeg om zelfs de meest grote fan tevreden te houden. Maar Bioware snijdt zichzelf eigenlijk in de vingers doordat het origineel zo goed was. Het mist namelijk enkele onderdelen zoals romantiek en de band met de andere personages. Ook het overzetten is niet perfect. Maar dit wilt natuurlijk niet zeggen dat deze uitbreiding slecht is. Het verhelpt zelfs enkele kleine problemen uit het origineel en alles sluit foutloos aan. Wederom een geweldige product uit de fabriek van Bioware.