Bethesda en Id Software kwamen een week geleden spontaan met de aankondiging dat tegelijk met de aankondiging Doom, Doom II en Doom 3 op elke console (Playstation 4, Xbox One en Nintendo Switch) direct beschikbaar zouden zijn. De eerste twee delen zijn voor een schappelijke €4,99 beschikbaar in de Playstation Store en het derde deel voor een nette €9,99. Met het tweede deel wist Id Software goed hoe ze de liefhebbers en fans van het eerste deel tevreden moesten houden. Meer vijanden, meer levels en grotere levels en een hogere moeilijkheidsgraad dan het eerste deel. De port van Doom II is dan ook net zoals de port van het eerste deel meer van hetzelfde, maar dan op een net wat grotere schaal.

Nog groter dan Doom (Classic)

Als je dacht dat het eerste deel al een volledig pakket is, dan zit je goed bij het pakket wat Doom II weet neer te zetten. Naast het originele deel, bevat het ook alle extra levels inclusief de Master Levels en bevat het wederom een co-op en split-screen modus. Doordat de levels wat ingewikkelder en langer zijn en ook nog eens bomvol zitten met een hoop geheime extra’s, zul je er flink wat uurtjes in moeten steken om alles te doorlopen.

Maar aan de andere kant heeft Doom II net niet die charme als het origineel. Doordat het allemaal wat groter is, mist het net die strakke kortere levels en moet er net iets meer gespeurd en gedwaald worden. Ook bevat het tweede deel weinig toevoegingen op het gebied van gameplay. De enige nieuwe toevoeging is een afgezaagde shotgun en zijn er niet al te veel nieuwe vijanden te vinden. Dit maakt het tweede deel niet de eerste keus als je een Doom klassieker wilt spelen. Het is meer Doom, maar helaas niet beter.

Helaas bevat het tweede deel ook alle nadelen van het eerste deel. Het aanmaken en gebruiken van een Bethesda account is verplicht voor een game die geen online functionaliteit heeft. En ondanks dat het er goed uitziet op het eerste gezicht, wordt het beeld toch net een stukje uitgerekt waardoor de pixels net niet altijd even netjes uitkomen. Het geluid blijkt ook net een tikkeltje langzamer afgespeeld te worden, waardoor je die spannende soundtrack net iets trager te horen krijgt. Nu is dit wel iets wat alleen de puristen zullen opmerken en zullen de meeste mensen die Doom II voor de eerste keer spelen hier totaal niks van merken.

Een leuke snack bij het eerste deel

Doom II (Classic) is daardoor een leuke extra bij het eerste deel en alleen bedoelt als je na het eerste deel nog steeds op zoek bent naar nog meer ouderwets lekkere Doom speelplezier. De poort heeft zijn goede en slechte kanten. En het is dan ook zeker geen slechte manier om de oude Doom te spelen op de console waar je nu op speelt. Het blijft makkelijker dan een oude stoffige PC van de zolder te halen.