Sommigen van jullie zullen bij het lezen van de titel denken, deze is er toch al een tijdje? Dat klopt ook, Blacklight: Tango Down verscheen namelijk op7 juli 2010 voor de Xbox 360. De Playstation 3 gebruikers onder ons moesten helaas nog even wachten op deze titel, maar sinds 3 november is deze nu eindelijk ook voor de Playstation 3 beschikbaar.Voor diegenen die de game niet kennen, Blacklight: Tango Down is geen game die je in de winkels kunt kopen, het gaat namelijk om een downloadbare game. Het is voornamelijk een shooter gericht op de online multiplayer. Of deze game interessant genoeg is om aan te schaffen is de vraag.

Blacklight vs Order

Wanneer je Blacklight: Tango Down enige tijd gespeeld hebt zul je je waarschijnlijk afvragen waar het nou precies om gaat. Het is namelijk niet echt duidelijk wat voor verhaal er precies in zit, afgezien van het feit dat het verhaal zich in de toekomst afspeelt. Na wat zoekwerk, blijkt dat het spel zich afspeelt ergens in Rusland, in de nabije toekomst waar twee groeperingen het tegen elkaar opnemen. De ene groep genaamd Blacklight zijn elite soldaten van het Amerikaanse leger met een erg geavanceerde uitrusting. Hun doel is om hun leider genaamd Kolonel Klein terug te vinden. Tijdens de zoektocht naar Kolonel Klein ontstaan er conflicten tegen de andere groepering genaamd Order. De Order zijn een groep ex-militairen met een high-tech uitrusting. Al met al niet echt een heel interessant verhaal, vooral omdat dit eigenlijk niet echt duidelijk terug komt in de game.

In Blacklight: Tango Down heb je de beschikking over maar liefst twaalf maps verdeeld over zeven multiplayermodi. Je zult beginnen als een eerste ranks soldaat, maar al gauw zul je in rank stijgen. Naast het omhoog gaan van een rank kun je ook unlocks vrijspelen. Je verdient experience points door je vijanden te killen. Vanzelfsprekend is, hoe meer kills des te meer punten je krijgt. Met deze punten kun je upgrades uitvoeren voor je wapen. Je kunt van alles aanpassen, denk hierbij aan een andere scope, magazijn, stock, muzzle of loop. Het aanpassen van je wapen is aardig uitgebreid, je zult namelijk zo’n 30 tot 40 wapens kunnen modificeren. Dit alles heeft veel weg van Call of Duty: Modern Warfare 2. Naast de standaard wapens heeft de game ook twee unieke wapens, namelijk een Hyper Reality Visor (HRV) en zogenaamde digi grenades. Beide eenheden beschikken over een HRV. Met de HRV kun je de vijanden en je teammaten traceren. De HRV kan zelfs door de muren heen kijken voor een bepaalde tijd. Minpunt hiervan is, is dat je niet gebruik kan maken van je wapen als je de HRV gebruikt. Wanneer je gebruik maakt van de digi grenades zul je zien dat tijdens de ontploffing er een soort blur-achtig effect ontstaat. Je kunt er moeilijk doorheen kijken, waardoor je tegenstander jou moeilijk kan zien. De digi grenade is eigenlijk een soort van flashbang. Wat nog meer opvalt is het healthsysteem. We zijn van hedendaagse shooters gewend dat de healthbar zich automatisch bijvult. In Blacklight: Tango Down heb je zogenaamde healthstations. Ben je geraakt dan zul je daar toch echt heen moeten om je health weer bij te kunnen vullen. Naast de health stations zijn er ook ammo stations. Het is vanzelfsprekend dat je daar je wapen van nieuwe munitie kan voorzien.

De mutliplayer voelt goed aan en het speelt ook prima weg. De besturing lijkt eigenlijk sprekend op die van Call of Duty, wat helemaal geen minpunt is aangezien je zonder veel oefening direct de besturing onder de knie hebt. Grafisch is het geen topper, maar wat ook niets meer dan logisch is, aangezien de game maar 700 MB schijfruimte inneemt. Je zou het ook zo kunnen zien, voor een game van 700 MB ziet het er prima uit. Verder zullen alle bekende multiplayermodi aanwezig zijn. Je kunt kiezen uit deathmatch, team deathmatch, last man standing, last team standing, domination, capture the flag (retrieval) en search and destroy (detonation).Er is dus genoeg keus, maar het is erg jammer dat je soms een flinke tijd moet wachten voordat je eindelijk in een game lobby bent. Het kan soms voorkomen dat je ergens inkomt waarbij je het opneemt tegen allemaal tegenstanders van rank 40 of zelfs hoger. Hier hadden ze rekening mee kunnen houden, aangezien je vrij kansloos bent tegen iemand van bijvoorbeeld level 40.

Black-Ops

Naast de multiplayer bevat het spel ook een game modi genaamd Black-Ops. Dit kun je zowel alleen als met vrienden doen. Wat duidelijk zichtbaar is, is dat de makers echt de nadruk hebben gelegd op de multiplayer. De missies in Black-Ops stellen maar weinig voor, je moet bijvoorbeeld een aantal wegblokkades zien te verwijderen. Dit hebben ze gedaan in een soort van puzzel die je dus zowel alleen als met vrienden kan doen.Wanneer je alleen speelt is het maar weinig aan, deze modi is dus het mooist om in co-op te doen. Je kunt Black-Ops maximaal met 4 mensen spelen.

Ontwikkelaar Zombie Studios heeft met Blacklight: Tango Down een aardige shooter uitgebracht. De game draait duidelijk om de multiplayer, waardoor de Black-Ops modi wel had mogen vervallen. Er is helaas maar weinig vernieuwends aan de game. Het level systeem en de upgrades die je kunt uitvoeren zijn wel heel leuk. Voor een downloadbare game is dit zeker prima, maar verwacht niet dat het kan concurreren met Call of Duty: Modern Warfare 2, wat ook wel logisch is. Blacklight: Tango Down is prima voor de afwisseling en voor € 12,99 heb je hier toch een aardige game aan.