De populaire ritme platformer Bit.Trip Runner komt nog een keertje terug na een grote pauze. Sinds 2010 weten de makers Gaijin Studios (nu Choice Provisions) ons te vermaken met de Bit.Trip serie. De serie bevat negen verschillende games, waarvan vijf titels draaien rondom het op maat van links naar rechts rennen. De nieuwste game is geen remake of een nieuwe game, het is een volledige make-over van het origineel. Het is gemaakt door de oorspronkelijke makers en ze weten zelf dat iedereen zich afvraagt waarom nu een make-over. Zijn het de veranderingen, verbeteringen, extra bonussen en meer mogelijkheden? Bit.Trip Rerunner bevat het allemaal. In de game geeft de ontwikkelaar het antwoord.

Een grote verrassing

De opzet van Bit.Trip Rerunner is hetzelfde als het origineel. Je rent automatisch van links naar rechts en je moet op het juiste moment springen, bukken, schoppen, verdedigen en goud verzamelen. Doe je dit succesvol dan zal de muziek en effecten op het juiste moment afspelen en creëer je een visueel en muzikaal spektakel. Maak je een fout dan word je teruggezet naar het begin en mag je het nog een keer proberen. De game bevat net als het origineel drie verschillende werelden met elke een verzameling verschillende levels en een eindbaas aan het eind. Maar waar meeste remakes de game alleen een visuele update geven, zijn hier de levels volledig van de grond af aan opgebouwd. Spelers die het origineel kapot hebben gespeeld kunnen hier niet volledig vertrouwen op hun ervaring. De game biedt diverse moeilijkheidsgraden waar de hoeveelheid obstakels wordt aangepast en de verdeling is hier erg netjes zodat iedereen van nieuweling tot veteraan de game op hun eigen manier het spel kan spelen.

De acties die je hier kunt doen komen direct uit het origineel met een paar extra opties. Dit is een grote verrassing, omdat je geen nieuwe acties zou verwachten. De makers bouwen op de ervaring van de andere games en de nieuwe acties, zoals het schieten van een laser en het dansen voor extra punten, passen perfect tussen de rest van de mogelijkheden. Dit zijn opties die de makers oorspronkelijk wilden toevoegen, maar het uiteindelijk niet hadden gehaald in het origineel. Het helpt ook zeker dat de besturing lekker goed reageert en snel op te pakken is op de Dualsense controller. De nieuwe look, gemaakt in de Unreal Engine, geeft de serie een moderne en frisse look. Het bouwt nog steeds op een retro geïnspireerde presentatie, maar het voegt een hoop gedetailleerde 3D achtergronden toe. Deze update ziet er erg tof uit, maar het maakt het soms wat moeilijker om de voorgrond van de achtergrond te onderscheiden. Na wat oefening is dit geen groot probleem, maar ik had hier liever iets meer duidelijkheid gezien.

Heel veel extra’s

De game bevat met de drie werelden meer dan dertig nieuwe levels. Maar door deze te voltooien kun je een groot aantal extra’s vrijspelen. Zo kun je uiteindelijk meer dan 150 verschillende levels unlocken. Denk aan oude levels met de nieuwe visuele stijl of de nieuwe levels met muziek uit de voorgaande Bit.Trip titels. Ik had eigenlijk verwacht dat je het origineel in de originele visuele stijl ook zou kunnen vrijspelen, maar helaas. Alles wat je hier vindt, maakt gebruik van de nieuwe engine en de nieuwe assets. Het laat in ieder geval mooi zien wat de verschillen zijn qua leveldesign en geeft je een groot aantal levels die je allemaal op verschillende moeilijkheidsgraden kunt doorlopen. Visueel gezien mist er hier en daar wat variatie, maar het groot aantal muzieknummers maakt dit zeker goed.

Naast de extra levels kun je ook een groot aantal bonussen vrijspelen zoals concept art, game design documentatie en assets gebruikt in voorgaande spellen. Dit zorgt ervoor dat Rerunner echt een viering is van het origineel en de makers met trots de geschiedenis delen met de spelers. Maar de grootste toevoeging is natuurlijk de level editor. Dit is blijkbaar de voornaamste reden waarom we met een nieuwe game in de serie te maken hebben. Het kijkt goed naar een game als Mario Maker om het voor iedereen erg toegankelijk te maken om zelf een level en muziek te maken. Er zijn nu al een groot aantal levels beschikbaar, allemaal gemaakt door de community, en dit zorgt ervoor dat na het voltooien van de 150 levels er nog veel meer levels beschikbaar zijn.

Eén groot feestje

Bit.Trip Rerunner geeft niet alleen het origineel een grote make-over, maar maakt er een groot feestje van. Het viert de geschiedenis van de serie met een hele hoop leuke extra’s, 150 verschillende levels met muziek van voorgaande games en een erg uitgebreide level editor. Dit is geen simpele remake, dit is een game waar de makers heel veel moeite en liefde in hebben gestoken. Dit maakt het interessant voor zowel fans van het origineel als nieuwe spelers die de serie nog nooit hebben aangeraakt. Het geeft zelfs meer inzicht in hoe de game is gemaakt. Dit is hoe een remake gemaakt moet worden!