De Nintendo Switch lijkt op dit moment het aangewezen platform te zijn om lokaal gezamenlijk een potje te spelen. Er is geen tekort aan kleurrijke spellen voor de Switch en dat is dan ook meteen de grootste uitdaging voor ontwikkelaars. Opvallen tussen de grote hoeveelheid games is lastig en veel van de spellen zijn alleen leuk om even kort met een paar vrienden te spelen. De meest recente titel van de ontwikkelaar Tic Toc Games B.Ark Bio-interstellar Ark is een shmup waarbij je samen met drie andere vrienden probeert te overleven door grote hoeveelheden projectielen te ontwijken. De game heeft een vrolijk en kindvriendelijk uiterlijk, maar eenmaal in de game lijkt er een extreem uitdagende shmup verstopt te zitten achter de kleurrijke presentatie. Kan er hier een pareltje verstopt zitten achter de cartoony ogende game?

Vier dieren in schattige ruimteschepen

In B.Ark speel je met vier verschillende dieren met elk een ander schip. De keuze hier is niet alleen cosmetisch, maar bepaalt ook welk extra standaard en superaanval je hebt. Zo schiet bijvoorbeeld de beer explosieve kogels af, heeft het konijn doelzoekende kogels en heeft de hond een extra pod als standaard aanval. De superaanvallen zijn daarnaast ook nog eens flink verschillend: het konijn vertraagt bijvoorbeeld de tijd en de beer gooit een explosie aan projectielen over het beeld. Dit maakt de keuze zeker erg interessant, maar zorgt er ook voor dat wanneer je samen speelt de karakters elkaar mooi aanvullen. En dit is zeker nodig, want de game is erg pittig op zelfs de laagste moeilijkheidsgraad. Je probeert namelijk het zonnestelsel te redden van de Dark Tide, een groep vijanden die verdacht veel lijken op allerlei wezens die je in de zee kunt vinden. Je probeert alle planeten te redden van deze vijand en met zeven planeten zijn er dus ook zeven levels in deze game te vinden.

De opties die de speler heeft, zijn lekker simpel en je bestuurt het gehele spel dan ook met maar drie knoppen. Zo kun je een standaard aanval, superaanval en een dodge uitvoeren en de dodge is cruciaal bij zowel sommige vijanden als delen van het level. Deze maakt het namelijk mogelijk om zonder schade door een groep projectielen te bewegen. Naast het verzamelen van punten om zo langzaam de superaanval op te laden, is het ook mogelijk om diverse power-ups die je wapen sterker maakt te verzamelen en zijn er genoeg medpacks te vinden om je levensbalk bij te vullen. Dit spreekt allemaal erg voor zich en je dit is dan ook een game die je lekker snel oppakt. De besturing is redelijk strak, maar verwacht hier niet de afwerking als sommige grotere shump titels. Bovendien komen er nog wel eens een hapering voor als er meerdere superaanvallen van de spelers tegelijkertijd afgevuurd worden.

Drie moeilijkheidsgraden

De balans afhankelijk van het aantal spelers is beetje ver te zoeken. Alleen speelt de game volledig anders, want je verliest hierdoor één van de belangrijkste mechanieken in het spel. Als een schip van een speler ontploft, kan een andere speler je oppakken en zo het respawnen versnellen. Doe je dit niet dan zul je drie keer zo lang moeten wachten en dus ook overleven om de speler met een volledige levensbalk te laten respawnen. En vooral dit laatste gegeven maakt het wel een flink stuk makkelijker om het einde van het level te bereiken. Ondanks dat de game flink uitdagend is, voelt het feit dat je elkaar constant in leven kunt houden aan als iets wat de game te gemakkelijk maakt. Bovendien is er ook een checkpoint te vinden na het verslaan van elke eindbaas, waar elk level drie eindbazen bevat. Alleen ben je enorm dankbaar om deze checkpoints, maar speel je met zijn vieren dan vlieg je er zo doorheen. Dit zorgt ervoor dat je in een uurtje of anderhalf/twee het einde van het spel kunt bereiken. De game bevat gelukkig nog twee extra moeilijkheidsgraden, maar dit zijn uiteindelijk wel dezelfde levels. Er is weinig te vinden om de speler een reden te geven om het spel meerdere keren uit te spelen.

Naast het vrijspelen van de verschillende moeilijkheidsgraden en het vinden van één geheim voorwerp per level bevat de game geen extra elementen om te ontdekken. Het geheime voorwerp geeft je toegang tot een kort filmpje over de verschillende karakters in het spel. De presentatie is leuk, maar de beloning voelt erg minimaal aan. Er zijn zelfs geen extra skins voor de ruimteschepen te vinden om je een doel te geven om een level nog een keertje te spelen. Er zijn wel scores die gegeven worden, maar zonder online leaderboards strijd je uiteindelijk tegen jezelf. De game is erg vermakelijk, maar als je eenmaal op gang bent gekomen, is het spel alweer afgelopen.

Net niet genoeg pit

B.Ark is hiermee een nette shmup voor vier spelers en komt het beste uit de verf als je hem samen met een paar vrienden speelt. De presentatie is super tof en de uitdaging is zeker ook aanwezig. Het is dan ook zo jammer dat de game zo extreem kort is en je weinig redenen hebt om de levels nog een keertje te spelen. De game komt dan ook met een kleiner prijskaartje, maar voelt alsnog een tikkeltje te duur aan. Voor de halve prijs is dit zeker een leuke titel om je een middagje met een paar vrienden mee te vermaken.

Origineel artikel gepubliceerd op: www.evilgamerz.com